Pyszna i aromatyczna grochówka na bogato. To najlepsza zupa na jesienne chłody
Jesień i zima to pory roku, w których zupy smakują najlepiej. Dlatego warto skorzystać z tego przepisu i ugotować przepyszną i aromatyczną grochówkę na bogato. To zupa idealna na chłodne dni. Syci i doskonale rozgrzewa, kiedy temperatura na zewnątrz nie rozpieszcza. Poznajcie najlepszy przepis na zupę grochową na bogato.
Co dodać do grochówki, żeby była dobra?
Aby przygotować pełną smaku grochówkę na bogato, potrzebne są niedrogie składniki. Są w sklepach przez cały rok, ale zupa grochowa przyrządzona według tego przepisu najlepiej smakuje na jesieni i w zimie.
Co więc jest potrzebne, żeby ugotować pyszną i sycącą grochówkę na bogato? Lista składników obejmuje takie składniki jak:
- warzywa – ziemniaki, marchewka, pietruszka, cebula, czosnek, groch łuskany
- mięso – żeberka wieprzowe, wędzony boczek
- dodatki – woda, olej, mąka pszenna
- przyprawy – sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
Czym zagęścić grochówkę?
Doskonała grochówka na bogato, którą łatwo zrobicie według tego przepisu, jest treściwa i gęsta. Aby zupa grochowa miała taką konsystencję, należy dodać do niej zasmażkę. Dzięki niej danie stanie się jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Zasmażkę do grochówki na bogato robi się z wywaru, mąki pszennej i oleju. Wystarczy wymieszać kilka łyżek wywaru z mąką i olejem, a następnie wlać mieszankę do garnka z zupą.
Jak zrobić grochówkę na bogato?
Przepis na przepyszną i aromatyczną zupę grochową na bogato jest łatwy. To kilka banalnie prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Warto jednak pamiętać, że przygotowanie dużego garnka tej smacznej jesiennej zupy zajmuje nieco więcej czasu. Groch trzeba zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Czas przygotowania zupy wynosi około półtorej godziny.
Jak ugotować smaczną domową grochówkę na bogato, która zachwyci smakiem i wyśmienitym aromatem? Aby ugotować duży garnek pysznej grochowej, należy postępować według tego sprawdzonego przepisu.
- 1. krok – namoczenie grochu
- 2. krok – ugotowanie żeberek, oddzielenie mięsa od kości
- 3. krok – dodanie do wywaru grochu i doprawienie
- 4. krok – podsmażenie warzyw oraz boczku i dodanie ich do wywaru razem z ziemniakami i żeberkami
- 5. krok – przygotowanie zasmażki i dodanie jej do grochówki
SKŁADNIKI
- 6 szklanek wody
- 500 g grochu łuskanego
- 500 g żeberek wieprzowych
- 300 g wędzonego boczku
- 5 ziemniaków
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch zalać zimną wodą i odstawić na 3 godziny.
- Żeberka włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Następnie wyjąć z wody i oddzielić mięso od kości. Pokroić w kostkę.
- Do wywaru dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wsypać majeranek oraz odcedzony groch i wymieszać. Gotować godzinę. W tym czasie groch powinien stać się miękki.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojone w cienkie plasterki czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
- Na drugiej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, aż zacznie się rumienić. Następnie przełożyć do garnka z wywarem.
- Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Razem z podsmażonymi wcześniej warzywami przełożyć do garnka z wywarem.
- Do garnka włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz mięso z żeberek.
- Na patelnię wlać kilka łyżek wywaru, wsypać mąkę i odrobinę oleju. Energicznie wymieszać, aż składniki się połączą. Mieszankę wlać do garnka z zupą i wymieszać. Gotować około 20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Podawać na obiad w jesienne i zimowe dni.