Pożywna kartoflanka z parówkami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kremowa kartoflanka z parówkami to pożywna zupa na co dzień. Sycąca, zdrowa i ekonomiczna.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 do 10 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/4 bulwy selera
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 50 g masła
- 1 łyżka oleju
- 100 ml śmietany 18% opcjonalnie
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 200-250 g parówek lub kiełbasek wiedeńskich lub kiełbasy parówkowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz ziemniaki i pokrój je na małe kawałki. Umyj pozostałe warzywa i pokrój je również na małe kawałki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i olej. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj por i marchewki i krótko smaż. Dodaj ziemniaki i uzupełnij bulionem warzywnym. Przypraw solą i pieprze i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj przez 30 minut, lub do chwili gdy ziemniaki i warzywa są miękkie. Zupę zmiksuj w blenderze lub za pomocą blendera ręcznego lub przetrzyj przez gęste sito.
- Teraz dodaj majeranek i połowę natki pietruszki. Na koniec dodaj śmietanę i pokrojone parówki. Zamieszaj i podgrzewaj przez 1-3 minuty.
- Zupę rozlej do głębokich talerzy i udekoruj natką pietruszki.