Pożywna i gęsta kalafiorowa z żółtym serem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pożywna i gęsta zupa kalafiorowa ratuje nas przed jesienną chandrą. Zupa zagęszczona zasmażką i żółtym serem jest pełna smaku. Jej tajemnica to wstępne upieczenie kalafiora, dzięki czemu ma on wyrazisty, mniej rozwodniony smak. Bardzo łatwa do przygotowania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 listek laurowy
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 250 ml mleka
- 100 g sera cheddar
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora podzielić na różyczki, łodygę pokroić na kawałki. Czosnek obrać z łupinek. Kalafiora i czosnek ułożyć na blasze, skropić 2 łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i piec 20 minut.
- W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojone: ziemniaki, łodygę selera naciowego oraz marchewkę. Smażyć 2-4 minuty.
- Dodać upieczonego kalafiora i czosnek oraz tymianek i listek laurowy.
- Na koniec dodać mąkę, wymieszać i smażyć jeszcze 1-3 minuty.
- Wlać bulion warzywny, mleko oraz starty ser. Doprowadzić do wrzenia. Gotować do rozpuszczenia sera.
- Podawać ze świeżym pieczywem.