Poznaj przepis na zupę naleśnikową. Szybko zapomnisz o polskich klasykach

zupa naleśnikowa
Autor: Shutterstock Pokrój naleśniki i dodaj do tej pysznej zupy.
łatwy
60 min
4

Chociaż połączenie zupy warzywnej z kurczakiem i naleśników, może wydać się dość egzotyczne, to oryginalne danie już podbiło podniebienie mieszkańców Europy Zachodniej. Przepis na zupę naleśnikową właśnie dotarł do Polski i powoli zyskuje coraz większe grono wiernych fanów. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis pyszną zupę naleśnikową z warzywami i kurczakiem.

Zupa naleśnikowa – co to jest?

Przepis na zupę naleśnikową to nowość w naszym kraju, ale od lat to ciekawe danie serwuje się w wielu europejskich krajach. Zajadają się nim Niemcy, Szwajcarzy, Austriacy, Francuzi i Włosi. Zupa naleśnikowa to esencjonalny wywar gotowany na mięsie drobiowym z dodatkiem pieczonych warzyw. Uzupełnieniem zupy są domowe naleśniki pokrojone w cienkie paski, które do złudzenia przypominają makaron. To właśnie dodatek naleśnikowego makaronu sprawia, że zupa jest tak pyszna.

Jak zrobić zupę naleśnikową?

Przepis na zupę, w której makaron zastępuje się pokrojonymi w paski naleśnikami, nie jest skomplikowany. Chociaż nie jest to receptura kuchni polskiej, wszystkie składniki potrzebne do ugotowania garnka smacznej domowej zupy są łatwo dostępne w naszych sklepach. Można je kupić bez względu na porę roku w wielu sklepach i na bazarkach.

Jak więc ugotować pełną smaku domową zupę naleśnikową? Przepis jest łatwy i sprawdzony, a zupa uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – obranie, pokrojenie i upieczenie warzyw w piekarniku
  • 2. krok – usmażenie i pokrojenie w paski naleśników
  • 3. krok – ugotowanie wywaru na kurczaku i dodanie pieczonych warzyw
  • 4. krok – nałożenie naleśnikowego makaronu do miseczek i nalanie zupy

Jak podawać zupę naleśnikową?

Znakomita zupa naleśnikowa z kurczakiem i pieczonymi warzywami to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. To danie, które można zaliczyć do potraw dwa w jednym, ponieważ jest połączeniem pierwszego i drugiego dania. Ze względu na dostępność składników i łatwość przygotowania zupę można gotować przez cały rok. Świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu.

Pełną smakowitych składników zupę z dodatkiem makaronu z naleśników można zaliczyć do potraw zero waste. Jeżeli zostały wam naleśniki z poprzedniego dnia, możecie wykorzystać je do przygotowania makaronu do zupy. Dzięki temu można zaoszczędzić nieco czasu. Usmażone naleśniki nie zmarnują się i powstanie pyszne danie obiadowe z resztek.

SKŁADNIKI

  • Zupa:
  • 6 szklanek wody
  • 500 g piersi kurczaka z korpusem
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub kilka gałązek świeżego
  • sól, pieprz

  • Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane marchewki, pietruszkę, ziemniaki oraz seler pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do formy do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wymieszać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
  • Przygotować ciasto naleśnikowe. Mąkę zmiksować z jajkami, mlekiem, wodą i szczyptą soli.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim naleśniki, aż zaczną się lekki rumienić. Odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na cienkie paski.
  • Pierś kurczaka przełożyć do garnka i wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut.
  • Do garnka przełożyć pieczone warzywa. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Wymieszać i gotować po przykryciem około 20 minut.
  • Pierś kurczaka wyjąć z zupy i pokroić na mniejsze kawałki, usuwając korpus. Mięso przełożyć do miseczek.
  • Do miseczek z kurczakiem nałożyć porcje makaronu naleśnikowego i wlać zupę z warzywami.
  • Podawać na obiad posypaną posiekanymi świeżymi ziołami.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej