Portugalska zupa z szynką i dynią na bulionie drobiowym

Zupa portugalska
Autor: Shutteratock Zupa portugalska z dyni podana z szynka parmeńską i śmietaną.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Portugalska zupa z szynką i dynią to bardzo proste danie, które przygotujesz błyskawicznie. Potrzebujesz jedynie kawałka dyni, kilku plasterków szynki, bulionu drobiowego i przypraw, aby wyczarować bardzo smaczną i lekka zupę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni
  • 200 g szynki w plasterkach
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • przyprawy: cząber, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynie obrać, oczyścić, pokroić w niedużą kostkę, włożyć do rondla.
  • Zalać 2 szklankami wody i gotować pół godziny na średnim ogniu.
  • Gdy dynia zrobi się miękka i przezroczysta dodać do niej pokrojoną w paseczki szynkę i bulion.
  • Przyprawić do smaku i gotować jeszcze 10 minut. Podawać na ciepło.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej