Portugalska zupa z szynką i dynią na bulionie drobiowym
2022-05-16
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Portugalska zupa z szynką i dynią to bardzo proste danie, które przygotujesz błyskawicznie. Potrzebujesz jedynie kawałka dyni, kilku plasterków szynki, bulionu drobiowego i przypraw, aby wyczarować bardzo smaczną i lekka zupę.
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni
- 200 g szynki w plasterkach
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- przyprawy: cząber, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynie obrać, oczyścić, pokroić w niedużą kostkę, włożyć do rondla.
- Zalać 2 szklankami wody i gotować pół godziny na średnim ogniu.
- Gdy dynia zrobi się miękka i przezroczysta dodać do niej pokrojoną w paseczki szynkę i bulion.
- Przyprawić do smaku i gotować jeszcze 10 minut. Podawać na ciepło.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!