Pikantna zupa z zielonego groszku w puszce: wegańska i pyszna

Wegańska zupa z groszku w puszce to prosty i szybki przepis. Rozgrzewająca zupa jest smaczna i sycąca. Warto sięgnąć po półprodukt, jakim jest „zapuszkowany” groszek. To bardzo przyspiesza i ułatwia gotowanie.
Co trzeba zrobić, by przygotować tę pyszną zupę?
Przygotowanie zupy nie wymaga specjalnych umiejętności. Poza jedną. Trzeba pokroić warzywa w kostkę. Jeśli tego nie umiecie, wykorzystajcie tarkę o dużych oczkach lub krajalnicę do warzyw. I nie ma tu znaczenia, czy wasza krajalnica jest ręczna, czy elektryczna. Ważne jest zaangażowanie i dobre chęci.
Jakie składniki będą potrzebne?
Niezbędne składniki to ziemniak, marchew, czerwona papryka, cebula i oczywiście puszka zielonego groszku. Poza tym zestaw pikantnych przypraw rodem z kuchni azjatyckiej: ostra papryczka, zielona cebulka, czosnek, imbir, ziele angielskie. Smak dopełnia łagodne mleko kokosowe i odrobina mąki pszennej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 puszka zielonego groszku w puszce
- 1 duży ziemniak lub 2 średnie
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona, słodka
- 1 cebula
- 2 zielone cebulki
- 3 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru wielkości 5 cm
- 1 papryczka habanero lub inna ostra papryka
- 2 gałązki tymianku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groszek odcedzić. Ziemniaka i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę.
- Zieloną cebulkę pokroić dość drobno, odłożyć na później.
- Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę habanero i imbir zmiażdżyć.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek oraz papryczkę habanero i imbir. Smażyć do chwili, aż cebula będzie szklista.
- Dodać marchewkę i smażyć jeszcze 1-3 minuty. Dodać paprykę i smażyć kolejne 2 minuty.
- Wlać bulion, dodać tymianek i ziele angielskie, zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować około 15 minut.
- Dodać zielony groszek i zieloną cebulkę razem ze szczypiorem. Wlać mleko kokosowe i mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody. Zagotować.
- Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą.