Pikantna zupa z mrożonych brokułów i zielonego groszku: przepis w stylu azjatyckim

Pikantna zupa z mrożonych brokułów i zielonego groszku: przepis w stylu azjatyckim
Autor: Shutterstock Pikantna i przyjemni rozgrzewająca zupa krem z mrożonego groszku i brokułów
łatwy
30 min
4

Pikantna zupa z mrożonych brokułów i zielonego groszku smakuje tajską kuchnią. Jest aromatyczna i po prostu pyszna. Ten przepis na zupę krem w stylu azjatyckim przyda się w chłodniejsze dni. Zupę można przygotować w większej objętości i zamrozić na później. Przyda się po powrocie z mroźnego spaceru lub do pracy. 

Więcej łatwych przepisów na zupę

Macie apetyt na więcej? Oto specjalnie dla Was 3 wyborne przepisy na zupy-krem ze zdjęciami krok po kroku: dyniowa, selerowa i marchewkowa. 

SKŁADNIKI

  • 400-500 g zielonego groszku mrożonego
  • 150 g ziemniaków
  • 300 g brokułów mrożonych lub świeżych
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 20 g imbiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania warzyw. Świeże brokuły podziel na różyczki, a łodygi pokrój w kostkę. Również cebulę, imbir, ziemniaki i czosnek pokrój w kostkę. Trawę cytrynową zmiażdż.
  • Ponieważ ziemniaki gotują się dłużej, zacznij od podsmażenia ich na oleju w garnku z grubym dnem.
  • Gdy ziemniaki się podsmażą, dodaj cebulę, czosnek, imbir i trawę cytrynową i ponownie smaż przez 1-2 minuty.
  • Następnie dodaj brokuły, sól i pieprz i wymieszaj, smażąc przez kolejne 2-4 minuty.
  • Dodaj mrożony groszek i bulion warzywny, zagotuj. Zmniejsz ogień i pozwól zupie gotować się przez kilka minut. Następnie dodaj mleko kokosowe.
  • Używając ręcznego blendera, zmiksuj na gładki krem.
  • Przełóż do misek i udekoruj groszkiem, gotowanym brokułem lub zielonymi pędami groszku. Możesz do zupy podać pełnoziarniste grzanki. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej