Pikantna zupa krewetkowa
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Podajemy przepis na pikantną zupę krewetkową z imbirem i papryczką chili. Orientalna zupa z krewetek z nutą cytrynową działa rozgrzewająco i napotnie. Świetna opcja na zimowe dni lub przy przeziębieniu.
SKŁADNIKI
- opakowanie mrożonych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- dwa starte plasterki imbiru
- puszka mleka kokosowego
- sok wyciśnięty z jednej limonki
- skórka otarta z cytryny
- kawałek masła do smażenia
- natka kolendry
- prażone ziarna sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krewetki podsmażamy na maśle ok. 2 minut pod przykryciem.
- Dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kawałeczek drobno posiekanej papryczki chili (można przecisnąć przez praskę razem z czosnkiem), starty mbir i kilka posiekanych kawałków trawy cytrynowej (opcjonalnie).
- Dodajemy mleko koksowe, sok z limonki i otartą skórkę z cytryny.
- Gotową zupę doprawiamy prażonym sezamem i garścią posiekanej natki kolendry (opcjonalnie, kolendra ma na tyle specyficzny zapach, że może być uznana za zbyt wyrazisty dodatek).
- Zupę podajemy ze świeżą bagietką. W nierozcieńczonej bulionem wersji potrawę można potraktować jako sos i podać z ryżem.