Pikantna zupa brokułowa z ciecierzycą i makaronem
Pikantna zupa brokułowa z ciecierzycą i makaronem przyjemnie rozgrzewa, syci na długo i doskonale smakuje. Uwielbiam takie łatwe zupy, które można podać na południowy posiłek, zabrać do pracy, czy na wycieczkę. Jak dla mnie to ideał! Wypróbuj ten przepis na łatwą i obfitą zupę brokułową lub kalafiorową z ciecierzycą i makaronem.
Wskazówki jak ugotować zupę z ciecierzycy z makaronem
➥ Możesz użyć dowolnego makaronu, który akurat masz pod ręką. W tej zupie najlepiej sprawdzają się krótkie makarony. Makarony takie jak: kolanka, świderki, rurki cięte, uszka, a nawet łazanki.
➥ Zawsze sprawdź na opakowaniu czas gotowania makaronu. Polecam gotować na wolnym ogniu o 1 minutę krócej niż czas zalecany przez producenta. Spróbuj jedną kluskę i ewentualnie dogotuj.
➥ Jeśli nie masz pod ręką mleka kokosowego, możesz zastąpić go ciężką śmietaną, mlekiem migdałowym lub owsianym lub po prostu zrezygnować z kremowego dodatku i cieszyć się smakiem pysznej zupy na bulionie.
➥ Ta zupa z makaronem z ciecierzycy zgęstnieje, gdy ostygnie. Możesz dodać więcej bulionu lub dodatkowe mleko kokosowe, aby ją rozcieńczyć. Po dodaniu większej ilości płynu pamiętaj o ponownym doprawieniu do smaku solą.
➥ Aby podgrzać tę zupę, po prostu umieść ją w małym rondelku na średnim ogniu. Dodaj bulion lub mleko kokosowe, aby je rozcieńczyć i dopraw do smaku solą. Podgrzej do temperatury 70°C (w tej temperaturze giną drobnoustroje chorobotwórcze). Smacznego!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki pokrojonej marchewki
- 1,5 szklanki selera naciowego pokrojonego na plasterki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 5 ząbków czosnku, posiekanych drobno
- 1 łyżeczka curry w proszku
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
- 250 g suchego makaronu krótkiego
- 1 puszka ciecierzycy, osączonej
- 300 g brokułów lub kalafiorów lub po 150 g każdego rodzaju
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- świeża posiekana natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej w dużym garnku z grubym dnem na średnim ogniu. Używam emaliowanego garnka żeliwnego, w którym można podsmażać, gotować i dusić.
- Dodaj marchewkę, seler i cebulę oraz kilka dużych szczypt soli i pieprzu.
- Smaż przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj czosnek, curry, imbir i kurkumę. Smaż przez kolejną minutę, często mieszając.
- Dodaj odrobinę bulionu warzywnego i zeskrob przyrumienione kawałeczki z dna garnka, aby je zdeglasować, czyli rozpuścić.
- Dodaj mleko kokosowe, suchy makaron i osączoną ciecierzycę z puszki.
- Dodaj mrożone brokuły, pozostały bulion warzywny i liście laurowe.
- Zupę doprowadź do wrzenia, następnie zredukuj ciepło, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 6-10 minut lub do momentu, aż makaron będzie al dente.
- Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Udekoruj świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego!