Oszczędny krupnik z żołądkami drobiowymi i fasolą z puszki
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Krupnik to jedna z tych pożywnych zup, które tak łatwo ugotować. Jednym z najlepszych krupników jest ten przygotowany z żołądkami drobiowymi i fasolą z puszki, zamiast ziemniaków. Jedyne co wam pozostaje do wrzucić wszystko do garnka i czekać, aż się ugotuje. Po prosty pyszne!
Więcej przepisów z kaszą w roli głównej:
Rozgrzewający krupnik z kaszy jęczmiennej
Sałatka z pęczakiem, grubą odmianą kaszy jęczmiennej
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l wody
- 1 puszka białej fasoli o dużych ziarnach np. Jaś
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej
- 150 g żołądków drobiowych
- 250 g mrożonej włoszczyzny
- 10 g suszonych grzybów
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odcedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie.
- Żołądki umyć, zalać wodą, posolić i gotować około 40 minut. Wyjąć i pokroić w paseczki.
- Do wywaru z gotowania żołądków, dodać nie rozmrożoną włoszczyznę, kaszę oraz pokrojone w paseczki grzyby. Gotować około 20 minut.
- Do zupy dodać pokrojone żołądki oraz fasolę. Doprawić solę i pieprzem.