Oszczędny krupnik z żołądkami drobiowymi i fasolą z puszki

2021-03-29
Oszczędny krupnik z żołądkami drobiowymi i fasolą z puszki
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Krupnik to jedna z tych pożywnych zup, które tak łatwo ugotować. Jednym z najlepszych krupników jest ten przygotowany z żołądkami drobiowymi i fasolą z puszki, zamiast ziemniaków. Jedyne co wam pozostaje do wrzucić wszystko do garnka i czekać, aż się ugotuje. Po prosty pyszne!

Więcej przepisów z kaszą w roli głównej: 

Rozgrzewający krupnik z kaszy jęczmiennej

Czulent z kaszy jęczmiennej

Sałatka z pęczakiem, grubą odmianą kaszy jęczmiennej 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odcedzić. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie.
  • Żołądki umyć, zalać wodą, posolić i gotować około 40 minut. Wyjąć i pokroić w paseczki. 
  • Do wywaru z gotowania żołądków, dodać nie rozmrożoną włoszczyznę, kaszę oraz pokrojone w paseczki grzyby. Gotować około 20 minut.
  • Do zupy dodać pokrojone żołądki oraz fasolę. Doprawić solę i pieprzem.