Sałatka z pęczakiem: dobry przepis

2021-03-29
Kamil Olak
Sałatka z pęczakiem: dobry przepis
Autor: Shutterstock Kasza pęczak dostarcza organizmowi mnóstwo zdrowej energii - zwłaszcza połączona ze świeżymi warzywami
łatwy
30 min
4

Pęczak, choć niedoceniony w polskiej kuchni, jest bardzo zdrowy. Doda ci zdrowia i energii. Z tej kaszy można przygotować pyszne sałatki. Oto przepis na jedną z nich.

Możesz także przygotować wersję sałatki z wątróbką. Pół kilograma wątróbki drobiowej umyj i odsącz oraz usuń tłuszcz i błony. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki i oprószy mąką, po czym usmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i smaż aż wątróbka nie będzie surowa i lekko się zarumieni. Następnie usuń z wątróbki ziele angielskie i liście laurowe oraz połącz z resztą składników.

SKŁADNIKI

  • kasza pęczak - 1 szklanka
  • 1 słodka cebula
  • 1 twardy świeży ogórek
  • 1 jędrna papryka czerwona
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 pęczek posiekanej naci pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • oliwa
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pęczak ugotuj na sypko w osolonym wrzątku.
  • Cebulę pokrój w niewielką kostkę. To samo zrób z papryką i ogórkiem - kostka powinna być wielkości kostki cebuli.
  • Ostudzoną kaszę pęczak polej oliwą i skrop winnym octem.
  • Następnie wymieszaj z warzywami oraz przypraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Sałatka smakuje idealnie także ze świeżą kolendrą i miętą.
  • Jeśli masz więcej czasu, odstaw sałatkę przed podaniem do lodówki - niech się przegryzie.
Kamil Olak