Sałatka z pęczakiem: dobry przepis

Sałatka z pęczakiem: dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kasza pęczak dostarcza organizmowi mnóstwo zdrowej energii - zwłaszcza połączona ze świeżymi warzywami

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pęczak, choć niedoceniony w polskiej kuchni, jest bardzo zdrowy. Doda ci zdrowia i energii. Z tej kaszy można przygotować pyszne sałatki. Oto przepis na jedną z nich.

Składniki

  • kasza pęczak - 1 szklanka

  • 1 słodka cebula

  • 1 twardy świeży ogórek

  • 1 jędrna papryka czerwona

  • 2 łyżki posiekanej dymki

  • 1 pęczek posiekanej naci pietruszki

  • 2 łyżki posiekanej bazylii

  • oliwa

  • ocet winny

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pęczak ugotuj na sypko w osolonym wrzątku.

  • Cebulę pokrój w niewielką kostkę. To samo zrób z papryką i ogórkiem - kostka powinna być wielkości kostki cebuli.

  • Ostudzoną kaszę pęczak polej oliwą i skrop winnym octem.

  • Następnie wymieszaj z warzywami oraz przypraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Sałatka smakuje idealnie także ze świeżą kolendrą i miętą.

  • Jeśli masz więcej czasu, odstaw sałatkę przed podaniem do lodówki - niech się przegryzie.

tip dnia

Możesz także przygotować wersję sałatki z wątróbką. Pół kilograma wątróbki drobiowej umyj i odsącz oraz usuń tłuszcz i błony. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki i oprószy mąką, po czym usmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i smaż aż wątróbka nie będzie surowa i lekko się zarumieni. Następnie usuń z wątróbki ziele angielskie i liście laurowe oraz połącz z resztą składników.

Ocena: 0