Oszczędny bulion warzywny z obierek: tania i smaczna baza do zup

Oszczędny bulion z obierek: tania i smaczna baza do zup
Autor: Shutterstock Obierki warzyw doskonale nadają się na esencjonalny bulion
łatwy
90 min
4

Oszczędny bulion warzywny z obierek to sprytny sposób na zagospodarowanie odpadów, które powstają w każdej kuchni. Wykorzystując obierki otrzymujemy 2 bonusy. Mamy mniej do wyrzucania i zyskujemy pyszny bulion - bazę do zup warzywnych. Następnym razem, gdy obierasz marchewkę, nie wyrzucaj obierek, przechowaj je w lodówce, a gdy się uzbiera odpowiednio dużo - ugotuj bulion! 

Zalety bulionu z obierek warzyw

Skórka warzyw to skarbnica witamin i mikroelementów. To tam gromadzi się większość wartości odżywczej warzywa, a na pewno najwięcej witaminy C. Warto obierki wykorzystać. 

Obieramy warzywa przede wszystkim ze względów estetycznych. Obierki i okrawki warto przechować w lodówce. Gdy uzbiera się większa porcja zrób pyszny bulion. Daj obierkom drugie życie!

Taki bulion to roztwór izotoniczny pełen wypłukanych z warzyw wartości odżywczych. Doskonała baza do warzywnych zup i sosów. 

SKŁADNIKI

  • 3 garści obierek z marchewki
  • 2 łyżki łusek czosnku razem z odciętymi piętkami
  • 1 garść łusek cebuli, odciętych piętek i ogonków
  • 1 garść obierek z pietruszki
  • 1 garść obierek z selera bulwiastego lub zwiędniętych łodyg selera naciowego
  • 2-4 liście z kapusty, okrywające główkę
  • 1 skórka z cytryny lub 2 połówki wyciśniętej cytryny
  • 1 pęczek zwiędniętej zieleniny: pietruszki, koperku, szczypiorku, lubczyku lub tymianku lub 2-4 łyżeczki suszonych przypraw
  • 1 łyżka oleju
  • 8 szklanek, 4 l wody
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać olej. Dodać obierki z czosnku i cebuli. Smażyć 2 minuty.
  • Dodać obierki z marchewki, pietruszki i selera, smażyć 6 minut.
  • Dodać poszatkowane liście kapusty, zioła, skórkę z cytryny, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
  • Od zagotowania gotować na wolny ogniu przez około 1 godzinę.
  • Bulion posolić na końcu. 
  • Przecedzić, wygotowane obierki wyrzucić. 
  • Gorący bulion przelać do czystych i wyparzonych 4 słoików o pojemności 1 l. Zamknąć, odwrócić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.
  • Wystudzone słoiki z bulionem przechowywać w lodówce do 7 dni.