Oszczędny bulion warzywny z obierek: tania i smaczna baza do zup
Oszczędny bulion warzywny z obierek to sprytny sposób na zagospodarowanie odpadów, które powstają w każdej kuchni. Wykorzystując obierki otrzymujemy 2 bonusy. Mamy mniej do wyrzucania i zyskujemy pyszny bulion - bazę do zup warzywnych. Następnym razem, gdy obierasz marchewkę, nie wyrzucaj obierek, przechowaj je w lodówce, a gdy się uzbiera odpowiednio dużo - ugotuj bulion!
Zalety bulionu z obierek warzyw
Skórka warzyw to skarbnica witamin i mikroelementów. To tam gromadzi się większość wartości odżywczej warzywa, a na pewno najwięcej witaminy C. Warto obierki wykorzystać.
Obieramy warzywa przede wszystkim ze względów estetycznych. Obierki i okrawki warto przechować w lodówce. Gdy uzbiera się większa porcja zrób pyszny bulion. Daj obierkom drugie życie!
Taki bulion to roztwór izotoniczny pełen wypłukanych z warzyw wartości odżywczych. Doskonała baza do warzywnych zup i sosów.
SKŁADNIKI
- 3 garści obierek z marchewki
- 2 łyżki łusek czosnku razem z odciętymi piętkami
- 1 garść łusek cebuli, odciętych piętek i ogonków
- 1 garść obierek z pietruszki
- 1 garść obierek z selera bulwiastego lub zwiędniętych łodyg selera naciowego
- 2-4 liście z kapusty, okrywające główkę
- 1 skórka z cytryny lub 2 połówki wyciśniętej cytryny
- 1 pęczek zwiędniętej zieleniny: pietruszki, koperku, szczypiorku, lubczyku lub tymianku lub 2-4 łyżeczki suszonych przypraw
- 1 łyżka oleju
- 8 szklanek, 4 l wody
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać olej. Dodać obierki z czosnku i cebuli. Smażyć 2 minuty.
- Dodać obierki z marchewki, pietruszki i selera, smażyć 6 minut.
- Dodać poszatkowane liście kapusty, zioła, skórkę z cytryny, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
- Od zagotowania gotować na wolny ogniu przez około 1 godzinę.
- Bulion posolić na końcu.
- Przecedzić, wygotowane obierki wyrzucić.
- Gorący bulion przelać do czystych i wyparzonych 4 słoików o pojemności 1 l. Zamknąć, odwrócić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.
- Wystudzone słoiki z bulionem przechowywać w lodówce do 7 dni.