Ostra i kwaśna zupa azjatycka: zakochasz się od pierwszej łyżki

Ostra i kwaśna zupa azjatycka: zakochasz się od pierwszej łyżki
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Ostra i kwaśna w smaku zupa azjatycka jest przepyszna. Z dodatkiem grzybów, tofu, jajek i zielonej cebulki staje się pełnowartościowym posiłkiem stymulującym nasz system odporności. Pożywna, rozgrzewająca i tak smaczna! Spróbuj, a zakochasz się w aromatycznej zupie azjatyckiej od pierwszej łyżki!

SKŁADNIKI

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 220-250 g grzybów shiitake lub brązowych pieczarek
  • 1 puszka pędów bambusa, odsączona (opcjonalnie)
  • 3 łyżki octu ryżowego lub więcej od smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki imbiru startego
  • 1 łyżeczka czosnku startego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 duże jajka, rozmącone
  • 200-220 g tofu pokrojonego w kostkę o boku 1,5 cm
  • 4 zielone cebulki posiekane
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • sól i biały lub czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odlać 1/4 szklanki bulionu do późniejszego wykorzystania.
  • Do pozostałego bulionu dodać grzyby, pędy bambusa, ocet ryżowy, sos sojowy, imbir, czosnek i chili. Podgrzewać na średnim ogniu, aż zupa zacznie gotować się na wolnym ogniu.
  • Do pozostawionej 1/4 szklanki bulionu dodać skrobię ziemniaczaną (lub kukurydzianą) i wymieszać.
  • Gdy zupa się zagotuje, dodać miksturę skrobi i bulionu. Zamieszać i gotować przez 1 minutę, aż zupa zgęstnieje.
  • Kontynuować mieszanie, wlewając cienkim strumieniem rozmącone jajko. W sten sposób powstaną cienkie jajeczne nitki.
  • Dodać pokrojone tofu oraz połowę zielonej cebulki i olej sezamowy.
  • Spróbować i ewentualnie przyprawić solą, pieprzem i octem ryżowym.
  • Podawać zupę w miskach udekorowaną dodatkową porcją zielonej cebulki. Dla wielbicieli pikantnych dań podać sos chili.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej