Ostra i kwaśna zupa azjatycka: zakochasz się od pierwszej łyżki
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Ostra i kwaśna w smaku zupa azjatycka jest przepyszna. Z dodatkiem grzybów, tofu, jajek i zielonej cebulki staje się pełnowartościowym posiłkiem stymulującym nasz system odporności. Pożywna, rozgrzewająca i tak smaczna! Spróbuj, a zakochasz się w aromatycznej zupie azjatyckiej od pierwszej łyżki!
SKŁADNIKI
- 2 l bulionu warzywnego
- 220-250 g grzybów shiitake lub brązowych pieczarek
- 1 puszka pędów bambusa, odsączona (opcjonalnie)
- 3 łyżki octu ryżowego lub więcej od smaku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki imbiru startego
- 1 łyżeczka czosnku startego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 duże jajka, rozmącone
- 200-220 g tofu pokrojonego w kostkę o boku 1,5 cm
- 4 zielone cebulki posiekane
- 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
- sól i biały lub czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odlać 1/4 szklanki bulionu do późniejszego wykorzystania.
- Do pozostałego bulionu dodać grzyby, pędy bambusa, ocet ryżowy, sos sojowy, imbir, czosnek i chili. Podgrzewać na średnim ogniu, aż zupa zacznie gotować się na wolnym ogniu.
- Do pozostawionej 1/4 szklanki bulionu dodać skrobię ziemniaczaną (lub kukurydzianą) i wymieszać.
- Gdy zupa się zagotuje, dodać miksturę skrobi i bulionu. Zamieszać i gotować przez 1 minutę, aż zupa zgęstnieje.
- Kontynuować mieszanie, wlewając cienkim strumieniem rozmącone jajko. W sten sposób powstaną cienkie jajeczne nitki.
- Dodać pokrojone tofu oraz połowę zielonej cebulki i olej sezamowy.
- Spróbować i ewentualnie przyprawić solą, pieprzem i octem ryżowym.
- Podawać zupę w miskach udekorowaną dodatkową porcją zielonej cebulki. Dla wielbicieli pikantnych dań podać sos chili.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?