Obłędna zupa kalafiorowa na rozgrzewkę
2021-10-29
łatwy
30 min
4
Obłędna zupa kalafiorowa przygotowana w stylu tajskiego curry to idealna porcja na rozgrzewkę. Taką kalafiorową przygotowuje się szybko i bezproblemowo. Wystarczy mieć wszystkie składniki. Jeśli nie macie mleka kokosowego, to możecie zastąpić go dobrej jakości śmietanką.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 średni kalafior
- 2 pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
- 600 ml wody
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki miodu lub cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- oraz 2 łyżki oliwy do skropienia zupy przed podaniem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Łodygi pokroić na kawałki. Kilka różyczek zachować do dekoracji.
- Pietruszkę pokroić na małe kawałki. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Dodać kalafiora, pietruszkę, imbir, cebulę i czosnek. Smażyć przez 3-5 minut.
- Wlać wodę, dodać kostki bulionowe oraz mleko kokosowe. Przyprawić pieprzem, curry i miodem oraz sokiem z cytryny.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 10 minut.
- Zupę zmiksować.
- Pozostawione różyczki, pociąć na plastry, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Zupę podawać skropioną oliwą, ozdobioną smażonym kalafiorem i posypaną ostrym chili.