Niesamowicie kremowa włoska zupa z parmezanem i kiełbasą. Na duży głód

Włoska zupa z kiełbasą i parmezanem
Autor: Shutterstock Włoska zupa z kiełbasa i parmezanem to bardzo sycący posiłek.
łatwy
40 min
4

To zupa na zdecydowanie duży głód. Jest niesamowicie treściwa, więc syci na długo. Dwa rodzaje sera i tłusta śmietana sprawiają, że zupa jest aksamitna i kremowa, po prostu pyszna.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg surowej kiełbasy salsiccia lub surowej białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 opakowanie makaronu (najlepiej diatalini)
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 0,5 szklanki tartego lub mielonego parmezanu
  • 100 g serka śmietankowego
  • 0,5 szklanki śmietany 30 %
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż razem z kiełbasą.
  • Podczas smażenia rozdrobnij kiełbasę łyżką lub widelcem.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, koper włoski i płatki papryki.
  • Wlej bulion, dodaj pomidory i wrzuć makaron. Zagotuj i podgrzewaj na małym ogniu aż, makaron będzie al dente.
  • Dodaj śmietanę i oba rodzaje sera i podgrzewaj jeszcze 3-45 minut, mieszając, aż sery się rozpuszczą.
  • Na koniec przypraw zupę solą i pieprzem. Podawaj posypaną siekaną natka pietruszki.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?

Galeria: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej