Niesamowicie kremowa włoska zupa z parmezanem i kiełbasą. Na duży głód
2022-09-29
łatwy
40 min
4
To zupa na zdecydowanie duży głód. Jest niesamowicie treściwa, więc syci na długo. Dwa rodzaje sera i tłusta śmietana sprawiają, że zupa jest aksamitna i kremowa, po prostu pyszna.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg surowej kiełbasy salsiccia lub surowej białej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
- 0,5 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 opakowanie makaronu (najlepiej diatalini)
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 0,5 szklanki tartego lub mielonego parmezanu
- 100 g serka śmietankowego
- 0,5 szklanki śmietany 30 %
- sól i pieprz
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż razem z kiełbasą.
- Podczas smażenia rozdrobnij kiełbasę łyżką lub widelcem.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, koper włoski i płatki papryki.
- Wlej bulion, dodaj pomidory i wrzuć makaron. Zagotuj i podgrzewaj na małym ogniu aż, makaron będzie al dente.
- Dodaj śmietanę i oba rodzaje sera i podgrzewaj jeszcze 3-45 minut, mieszając, aż sery się rozpuszczą.
- Na koniec przypraw zupę solą i pieprzem. Podawaj posypaną siekaną natka pietruszki.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?