Niedroga, a robi wrażenie. Koniecznie spróbuj zupy z kalarepki z groszkiem
2022-06-23
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To jest świetna zupa na przyjęcia, jest bardzo smaczna i sprawia wrażenie wykwintnej, choć składniki do jej przygotowania są niedrogie i łatwodostępne. Pięknie wygląda skropiona aromatyzowaną oliwa i udekorowana kiełkami.
SKŁADNIKI
- 4 kalarepy, pokrojone w kostkę
- 2 pory, biała część pokrojona na plastry
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 5-6 szklanek bulionu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groszek wrzucić na wrzącą wodę, gotować ok 7-8 minut, po czym szybko odcedzić i przelać zimną wodą.
- Na rozgrzany olej wrzucić kalarepkę i pora i smażyć, aż będą miękkie, a następnie podlać bulionem i gotować jeszcze 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodać do zupy chrzan, przyprawiać sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną gałki.
- Zupę zdjąć z ognia i zblendować, doprawić krem do smaku wg uznania i dodać groszek. Postawić ponownie na gazie i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni