Niedroga, a robi wrażenie. Koniecznie spróbuj zupy z kalarepki z groszkiem

2022-06-23
Zupa z kalarepki i groszku
Autor: Shutteratock Zupa z kalarepki i groszku sprawdza się na letnich przyjęciach.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

To jest świetna zupa na przyjęcia, jest bardzo smaczna i sprawia wrażenie wykwintnej, choć składniki do jej przygotowania są niedrogie i łatwodostępne. Pięknie wygląda skropiona aromatyzowaną oliwa i udekorowana kiełkami.

SKŁADNIKI

  • 4 kalarepy, pokrojone w kostkę
  • 2 pory, biała część pokrojona na plastry
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 3 łyżki tartego  chrzanu
  • 5-6 szklanek bulionu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groszek wrzucić na wrzącą wodę, gotować ok 7-8 minut, po czym szybko odcedzić i przelać zimną wodą.
  • Na rozgrzany olej wrzucić kalarepkę i pora i smażyć, aż będą miękkie, a następnie podlać bulionem i gotować jeszcze 15 minut.
  • Pod koniec gotowania dodać do zupy chrzan, przyprawiać sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną gałki.
  • Zupę zdjąć z ognia i zblendować, doprawić krem do smaku wg uznania i dodać groszek. Postawić ponownie na gazie i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni

Galeria: Zupy na lato - 11 przepisów na letnie zupy z młodych warzyw