Nie sądziłam, że zrobienie ramenu może być tak proste. Skończyłam już z zamawianiem

Azjatycka kuchnia zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Jednym z uwielbianych dań jest bez wątpienia sycący i aromatyczny ramen. Jednak dla wielu osób przygotowanie go wydaje się żmudną i ciążka pracą, do której potrzebować będziemy mnóstwo składników. Ten przepis udowadnia jednak inaczej
Ramen wołowy. Pomysł na szybszą wersję klasyki
Ramen wołowy jest jedną z najpopularniejszych odmian tego dania. Wyróżnia się on głębokim i bogatym smakiem bulionu. Popularności ustępuje on wyłącznie ramenowi tonkotsu, czyli wieprzowemu.
Choć w tym przepisie będziemy używać kostek rosołowych wołowych, to tak naprawdę przygotowuje się go na różnych częściach wołowiny. Może być przygotowany ze: szpiku kostnego, żeberek, mostka czy połączenia. W zależności od wyboru mięsa możemy otrzymać całkowicie inny efekt.
Ten przepis pozwala nam jednak znacząco szybciej cieszyć się aromatyczną zupą, ponieważ oryginalnie, przygotowanie ramenu wołowego może zajmować nawet do 6 godzin.
Choć tu używamy po prostu jajek gotowanych na miękko, tak naprawdę powinniśmy sięgnąć po jajko ajitsuke tamago, czyli marynowane w sosie sojowym na półmiękko. Ten przepis jednak pozwala nam wykorzystać łatwo dostępne w Polsce składniki i stworzyć z nich wspaniałą, aromatyczną zupę, która rozkocha w sobie każdego, kto jej spróbuje.
SKŁADNIKI
- 300 g wołowiny
- 200 g makaronu udon
- 1 sztuka Anyż gwiaździsty
- 2 łyżeczki sosu Tamari - zamiennie można użyć ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 cm korzenia imbiru
- 1/2 Kapusty pekińskiej
- szczypiorek
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżeczki nasion sezamu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 jajka
- 2 kostki bulionu wołowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Imbir obieramy i kroimy w paski.
- Czosnek obieramy i rozgniatamy.
- W garnku zagotowujemy litr wody z kostkami bulionu wołowego.
- Dodajemy imbir, czosnek, anyż, cukier i sos tamari - bulion nie powinien wrzeć.
- W osobnych garnkach gotujemy makaron i jajka na miękko.
- Na patelni z odrobiną oleju smażymy naszą wołowinę.
- Powinna być przypieczona z obu stron.
- Po usmażeniu wyjmujemy i odkładamy, by odpoczął.
- Kapustę i szczypiorek kroimy.
- Dodajemy szczypiorek do bulionu.
- Po pięciu minutach dodajemy kapustę do bulionu.
- Wołowinę kroimy na cienkie plasterki.
- Makaron rozkładamy do misek.
- Na makron kładziemy przekrojone w pół jajka i wołowinę.
- Ostrożnie rozlewamy bulion.
- Posypujemy ziarnami sezamu i skraplamy olejem z nasion.
- Dodajemy pokrojoną papryczkę chili.