Nie sądziłam, że zrobienie ramenu może być tak proste. Skończyłam już z zamawianiem

2025-03-07
Kinga Goldstein
Nie sądziłam, że zrobienie ramenu może być tak proste. Skończyłam już z zamawianiem
Autor: Shutterstock.com Nie sądziłam, że zrobienie ramenu może być tak proste. Skończyłam już z zamawianiem
łatwy
40 min
2

Azjatycka kuchnia zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Jednym z uwielbianych dań jest bez wątpienia sycący i aromatyczny ramen. Jednak dla wielu osób przygotowanie go wydaje się żmudną i ciążka pracą, do której potrzebować będziemy mnóstwo składników. Ten przepis udowadnia jednak inaczej

Ramen wołowy. Pomysł na szybszą wersję klasyki

Ramen wołowy jest jedną z najpopularniejszych odmian tego dania. Wyróżnia się on głębokim i bogatym smakiem bulionu. Popularności ustępuje on wyłącznie ramenowi tonkotsu, czyli wieprzowemu.

Choć w tym przepisie będziemy używać kostek rosołowych wołowych, to tak naprawdę przygotowuje się go na różnych częściach wołowiny. Może być przygotowany ze: szpiku kostnego, żeberek, mostka czy połączenia. W zależności od wyboru mięsa możemy otrzymać całkowicie inny efekt.

Ten przepis pozwala nam jednak znacząco szybciej cieszyć się aromatyczną zupą, ponieważ oryginalnie, przygotowanie ramenu wołowego może zajmować nawet do 6 godzin.

Choć tu używamy po prostu jajek gotowanych na miękko, tak naprawdę powinniśmy sięgnąć po jajko ajitsuke tamago, czyli marynowane w sosie sojowym na półmiękko. Ten przepis jednak pozwala nam wykorzystać łatwo dostępne w Polsce składniki i stworzyć z nich wspaniałą, aromatyczną zupę, która rozkocha w sobie każdego, kto jej spróbuje.

SKŁADNIKI

  • 300 g wołowiny 
  • 200 g makaronu udon
  • 1 sztuka Anyż gwiaździsty
  • 2 łyżeczki sosu Tamari - zamiennie można użyć ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • 1/2 Kapusty pekińskiej
  • szczypiorek
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 2 jajka 
  • 2 kostki bulionu wołowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Imbir obieramy i kroimy w paski.
  • Czosnek obieramy i rozgniatamy.
  • W garnku zagotowujemy litr wody z kostkami bulionu wołowego.
  • Dodajemy imbir, czosnek, anyż, cukier i sos tamari - bulion nie powinien wrzeć.
  • W osobnych garnkach gotujemy makaron i jajka na miękko.
  • Na patelni z odrobiną oleju smażymy naszą wołowinę.
  • Powinna być przypieczona z obu stron.
  • Po usmażeniu wyjmujemy i odkładamy, by odpoczął.
  • Kapustę i szczypiorek kroimy.
  • Dodajemy szczypiorek do bulionu.
  • Po pięciu minutach dodajemy kapustę do bulionu.
  • Wołowinę kroimy na cienkie plasterki.
  • Makaron rozkładamy do misek.
  • Na makron kładziemy przekrojone w pół jajka i wołowinę.
  • Ostrożnie rozlewamy bulion.
  • Posypujemy ziarnami sezamu i skraplamy olejem z nasion.
  • Dodajemy pokrojoną papryczkę chili.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Kinga Goldstein