Smażę jajka i dodaję ten roślinny składnik. Pyszne i energetyczne śniadanie robię w 10 minut

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajka to świetny pomysł na śniadanie. Najłatwiej i najszybciej można przyrządzić je, smażąc na patelni. Jednak zwykłą jajecznicę warto nieco podkręcić i dodać składnik, który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza. Jajecznica z awokado to mnóstwo smaku i energii, która tak potrzebna jest o poranku. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyśmienitą jajecznicę z dodatkiem awokado.
Czy awokado można dodać do jajecznicy?
Smażone na patelni jajka zawsze sprawdzają się jako pierwszy posiłek. Zwykła jajecznica może się jednak szybko znudzić. Dlatego warto dodawać do niej różne składniki, które podkręcą jej smak i sprawią, że śniadanie stanie się jeszcze lepsze. Jednym z takich dodatków jest awokado. Jego smak idealnie komponuje się z jajkami. W takiej wersji jajecznica smakuje wybornie i dodaje energii. Posiłek uzupełni domowy chleb, bułeczki z ziarnami czy chrupiące tosty. Tak przyrządzoną jajecznicę można zawinąć w tortillę. Smacznym dodatkiem do smażonych jajek z awokado są też świeże warzywa jak pomidorki koktajlowe czy zielony ogórek.
Jak dodać awokado do jajecznicy?
Awokado do jajecznicy można dodać na różne sposoby. Istnieje kilka sprawdzony metod, aby jajecznica z awokado smakowała znakomicie. Jak więc dodać awokado do jajecznicy?
- Po usmażeniu jajecznicy jej wierzch posypuje się pokrojonym w kostkę lub cienkie plasterki awokado.
- Pokrojone w kostkę awokado dodaje się do roztrzepanych jajek i całość smaży się do ulubionej konsystencji.
- Do lekko ściętych jajek dodaje się pokrojone w kostkę awokado i smaży około 2 minut, aż składniki się połączą, a jajecznica nabierze odpowiedniej konsystencji.
Jak zrobić jajecznicę z awokado?
Przepis na pyszną i sycącą jajecznicę z dodatkiem awokado nie jest skomplikowany. To szybki przepis na znakomite śniadanie, które zachwyci smakiem i doda energii.
Najlepsze do smażonych jajek jest dojrzałe awokado. Powinno być miękkie, ale nieprzejrzałe i pozbawione ciemnych plamek na skórce. Oprócz awokado do jajek dodaje się też szczypiorek oraz przyprawy. Przyda się też kilka kropli soku z cytryny, dzięki któremu awokado zachowa swój piękny kolor i nie ściemnieje. Jajecznicę smaży się na maśle, ale można też wykorzystać olej roślinny.
Jak więc usmażyć jajecznicę z dodatkiem pysznego i zdrowego awokado? Z tym przepisem jest to banalnie łatwe i ekspresowe. Takie śniadanie można zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia jeszcze przed wyjściem do pracy.
- 1. krok – pokrojenie awokado i skropienie sokiem z cytryny
- 2. krok – roztrzepanie i doprawienie jajek
- 3. krok – smażenie jajek na maśle i dodanie awokado
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 1 awokado
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Za pomocą łyżeczki wydrążyć środek i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
- Jajka wbić do miseczki i doprawić solą oraz pieprzem. Roztrzepać widelcem.
- Na patelni roztopić masło i wlać masę jajeczną. Smażyć, aż jajka zaczną się ścinać.
- Wsypać awokado i szczypiorek. Smażyć do ulubionej konsystencji, cały czas mieszając.
- Podawać na śniadanie z ulubionym pieczywem.