Najlepsza zupa krupnik: zobacz łatwy przepis babci Luni
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej to moje najczulsze wspomnienie dzieciństwa. Moja matka gotowała krupnik zgodnie z przepisem swojej babci, a dzisiaj gotuje taki dla wnuków. Wszyscy uwielbiamy ten krupnik po warszawsku. Krupnik gotowany na kurzych skrzydełkach, z dodatkiem śmietany i majeranku. Wypróbujcie przepis babci Luni na mistrzowski krupnik i cieszcie się jego smakiem ze swoją rodziną!
Więcej przepisów z kaszą w roli głównej:
Rozgrzewający krupnik z kaszy jęczmiennej
Sałatka z pęczakiem, grubą odmianą kaszy jęczmiennej
SKŁADNIKI
- 1,5 l wody bulionu drobiowego
- 500 g skrzydełek kurczaka
- 250 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler i inne
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub mazurskiej
- 2-4 ziemniaki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2-3 łyżki śmietany 12%
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę.
- Bulion zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć pokrojone warzywa, skrzydełka oraz kaszę. Dodać pieprz w ziarnach oraz majeranek.
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Gotować do momentu, aż mięso się ugotuje i zacznie odchodzić od kości, a kasza rozklei. Zazwyczaj potrzeba na to około 30 minut.
- Skrzydełka wyjąć, mięso obrać z kości.
- Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać mięso ze skrzydełek oraz śmietanę rozmieszaną z gorącą zupą.
- Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Zupa krem z białych warzyw