Najlepsza zupa krupnik: zobacz łatwy przepis babci Luni

Zupa krupnik przepis babci
Autor: Shutterstock Sycący krupnik podany w misce z natką pietruszki
łatwy
45 min
4

Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej to moje najczulsze wspomnienie dzieciństwa. Moja matka gotowała krupnik zgodnie z przepisem swojej babci, a dzisiaj gotuje taki dla wnuków. Wszyscy uwielbiamy ten krupnik po warszawsku. Krupnik gotowany na kurzych skrzydełkach, z dodatkiem śmietany i majeranku. Wypróbujcie przepis babci Luni na mistrzowski krupnik i cieszcie się jego smakiem ze swoją rodziną!

Więcej przepisów z kaszą w roli głównej: 

Rozgrzewający krupnik z kaszy jęczmiennej

Czulent z kaszy jęczmiennej

Sałatka z pęczakiem, grubą odmianą kaszy jęczmiennej 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wody bulionu drobiowego
  • 500 g skrzydełek kurczaka
  • 250 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler i inne
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub mazurskiej
  • 2-4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę.
  • Bulion zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć pokrojone warzywa, skrzydełka oraz kaszę. Dodać pieprz w ziarnach oraz majeranek.
  • Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Gotować do momentu, aż mięso się ugotuje i zacznie odchodzić od kości, a kasza rozklei. Zazwyczaj potrzeba na to około 30 minut.
  • Skrzydełka wyjąć, mięso obrać z kości.
  • Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać mięso ze skrzydełek oraz śmietanę rozmieszaną z gorącą zupą.
  • Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Zupa krem z białych warzyw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej