Mocno czosnkowa zupa zapalana - pyszna i znakomita na przeziębienie
2024-10-21

łatwy
15 min
2
Ta zupa czosnkowa to remedium mojej mamy na każdą infekcję. Przygotowana i zjedzona na samym początku przeziębienia, zdusi je w zarodku. Można ją również jadać lub pić profilaktycznie, bo jest pyszna w swojej prostocie.
SKŁADNIKI
- 8-10 ząbków czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 szklanki wody
- sól i pieprz
- 1 łyżka smalcu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obrać pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ewentualnie przecisnąć przez praskę.
- Garnek (najlepiej z grubym dnem) postawić na średnim ogniu, wysypać na dno mąkę i podgrzewać mieszając aż się ładnie i równomiernie przyrumieni, nie przypalić.
- Gdy mąka nabierze złotego koloru dodać do niej smalec, a gdy się rozpuści - dokładnie wymieszać z mąką.
- Wlewać po trochu wodę, cały czas mieszając rózgą, aby nie zostały grudki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Dodać czosnek, przyprawić i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu jeszcze 10 min.
Beszamel - syropy na przeziębienie
Galeria: Rozgrzewające zupy: 12 przepisów