Mocno czosnkowa zupa zapalana - pyszna i znakomita na przeziębienie

Mocno czosnkowa zupa zapalana - pyszna i znakomita na przeziębienie
Autor: Shutterstock Mocno czosnkowa zupa zapalana to prosta i tania, ale bardzo smaczna zupa.
łatwy
15 min
2

Ta zupa czosnkowa to remedium mojej mamy na każdą infekcję. Przygotowana i zjedzona na samym początku przeziębienia, zdusi je w zarodku. Można ją również jadać lub pić profilaktycznie, bo jest pyszna w swojej prostocie.

SKŁADNIKI

  • 8-10 ząbków czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki wody
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka smalcu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obrać pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ewentualnie przecisnąć przez praskę.
  • Garnek (najlepiej z grubym dnem) postawić na średnim ogniu, wysypać na dno mąkę i podgrzewać mieszając aż się ładnie i równomiernie przyrumieni, nie przypalić.
  • Gdy mąka nabierze złotego koloru dodać do niej smalec, a gdy się rozpuści - dokładnie wymieszać z mąką.
  • Wlewać po trochu wodę, cały czas mieszając rózgą, aby nie zostały grudki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Dodać czosnek, przyprawić  i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu jeszcze 10 min.
Beszamel - syropy na przeziębienie

Galeria: Rozgrzewające zupy: 12 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej