Marchewkowa zupa-krem z ryżem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Marchewkowy krem to odkrycie młodszej córki i siostry. Ten francuski przepis dostała od promotora pracy magisterskiej. Zupę pokochaliśmy od pierwszej łyżki. Delikatny marchewkowy krem smakuje wszystkimi odcieniami słodyczy. Zawdzięcza to podsmażeniu warzyw. Obojętny w smaku ryż nadaje zupie aksamitność. Odrobina gałki muszkatołowej uwypukla bogactwo smaku. Do takiej zupy pasują bułki nadziewane mięsem z rosołu. Można ją także podać rekonwalescentom. Doskonale koi żołądek.
Przepis pochodzi z książki "Królestwo zup" Ludmiły Stawskiej i Adrianny Ewy Stawskiej
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 0,5 kg marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki ryżu
- odrobina cukru
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 8 pszennych bułeczek nadziewanych mięsem z rosołu (po 2 na osobę)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
- Ryż zalać zimną wodą, odstawić, następnie wypłukać i odsączyć.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać marchew i cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli.
- Wlać bulion i dodać odsączony ryż. Gotować 40 minut.
- Zmiksować zupę, doprawić cukrem, solą i gałką muszkatołową.
- Podawać z ciepłymi bułeczkami nadziewanymi mięsem z rosołu.