Marchewkowa zupa-krem z ryżem

2021-03-29
Marchewkowa zupa-krem z ryżem
Autor: Shutterstock Marchewkowy krem o aksamitnej teksturze to pyszna zupa
łatwy
40 min
4

Marchewkowy krem to odkrycie młodszej córki i siostry. Ten francuski przepis dostała od promotora pracy magisterskiej. Zupę pokochaliśmy od pierwszej łyżki. Delikatny marchewkowy krem smakuje wszystkimi odcieniami słodyczy. Zawdzięcza to podsmażeniu warzyw. Obojętny w smaku ryż nadaje zupie aksamitność. Odrobina gałki muszkatołowej uwypukla bogactwo smaku. Do takiej zupy pasują bułki nadziewane mięsem z rosołu. Można ją także podać rekonwalescentom. Doskonale koi żołądek.

Przepis pochodzi z książki "Królestwo zup" Ludmiły Stawskiej i Adrianny Ewy Stawskiej

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 kg marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki ryżu
  • odrobina cukru
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 8 pszennych bułeczek nadziewanych mięsem z rosołu (po 2 na osobę)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
  • Ryż zalać zimną wodą, odstawić, następnie wypłukać i odsączyć.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać marchew i cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Wlać bulion i dodać odsączony ryż. Gotować 40 minut.
  • Zmiksować zupę, doprawić cukrem, solą i gałką muszkatołową.
  • Podawać z ciepłymi bułeczkami nadziewanymi mięsem z rosołu.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej