Łatwa zupa z pietruszki i jabłek: przepis na pietruszkowy krem z jabłkami
2021-09-24
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Krem z pietruszki jest pyszny. Jeszcze lepszy, gdy dodamy do niego jabłka, których słodko-kwaśny smak doda zupie animuszu. Jeśli jabłka są zbyt słodkie, warto doprawić zupę sokiem z cytryny, aby zrównoważyć smaki. Nieco szczypiorku doda zupie urody i sporą dawkę witaminy C oraz antyoksydantów wspierających układ odpornościowy.
SKŁADNIKI
- 500 g pietruszki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe jabłka
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1-3 łyżek soku z cytryny do smaku
- 1 łyżka masła lub oliwy lub oleju lnianego
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki. Również marchew obrać i pokroić.
- Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, czosnek zmiażdżyć i usunąć wyschniętą okrywę - łuskę.
- Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki.
- Do garnka dodać pokrojone warzywa i jabłka. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.
- Gotować na małym ogniu, aż pietruszka stanie się miękka.
- Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą.
- Na koniec do zupy dodać masło i zamieszać.
- Zupę rozlać na talerze i posypać szczypiorkiem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?