Łatwa zupa z pietruszki i jabłek: przepis na pietruszkowy krem z jabłkami

Łatwa zupa krem z pietruszki i jabłek
Autor: Shutterstock Kremowa zupa z pietruszki jest przepyszna
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Krem z pietruszki jest pyszny. Jeszcze lepszy, gdy dodamy do niego jabłka, których słodko-kwaśny smak doda zupie animuszu. Jeśli jabłka są zbyt słodkie, warto doprawić zupę sokiem z cytryny, aby zrównoważyć smaki. Nieco szczypiorku doda zupie urody i sporą dawkę witaminy C oraz antyoksydantów wspierających układ odpornościowy. 

SKŁADNIKI

  • 500 g pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe jabłka
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1-3 łyżek soku z cytryny do smaku
  • 1 łyżka masła lub oliwy lub oleju lnianego
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki. Również marchew obrać i pokroić.
  • Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, czosnek zmiażdżyć i usunąć wyschniętą okrywę - łuskę. 
  • Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki.
  • Do garnka dodać pokrojone warzywa i jabłka. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. 
  • Gotować na małym ogniu, aż pietruszka stanie się miękka. 
  • Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą. 
  • Na koniec do zupy dodać masło i zamieszać.
  • Zupę rozlać na talerze i posypać szczypiorkiem. 
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej