Krupnik z otrębami - dietetyczna zupa warzywna z dodatkiem otrąb
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Krupnik z otrębami to dietetyczna wersja popularnej zupy. Zamiast kaszy - otręby, zamiast ziemniaków - kalafior, zamiast skrzydełek z tłustą skórką - chuda pierś. To recepta na zdrową, niskokaloryczną i pyszną zupę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- kilka różyczek kalafiora
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- koperek lub natka
- sól i pieprz
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Kalafiora opłucz.
- Mięso i warzywa zalej 2 szklankami wody, dodaj przyprawy i gotuj aż składniki będą miękkie.
- Na koniec dodaj otręby i gotuj jeszcze 3 minuty. Zupę podawaj posypaną zieleniną.