Krupnik z kaszy gryczanej: sprawdzony przepis

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Krupnik z kaszy gryczanej
Autor: Shutterstock Kasza gryczana to ciekawa alternatywa dla jęczmiennej w tradycyjnym polskim krupniku
łatwy
40 min
4

Pomysł na krupnik inaczej - z kaszy gryczanej zamiast jęczmiennej. Prosta, rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni! Sprawdź nasz przepis na krupnik z kaszy gryczanej.

Zobacz, jak ugotować tradycyjny krupnik z kasza jęczmienną:

SKŁADNIKI

  • 20 dag kaszy gryczanej (najlepiej nieprażonej)
  • 20 dag mięsa wołowego lub 1/2 piersi z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 4 średnie ziemniaki
  • natka pietruszki lub koperek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrój w małe kawałki i włóż do garnka. Zalej 1,5 litra wody i gotuj, aż mięso będzie półtwarde.
  • Dodaj pokrojoną włoszczyznę. Gdy warzywa będą lekko twardawe, dodaj kaszę i gotuj na małym ogniu.
  • Gdy kasza będzie prawie miękka, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze przez kilka minut. Podawaj posypane natką lub koperkiem.
miesięcznik Zdrowie