Krupnik z fasolą: oszczędna i pożywna zupa warzywna
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Krupnik z fasolą to oszczędna i pożywna zupa warzywna. Fasola z puszki jest niedoceniania. Puszkowana fasola to oszczędność czasu oraz dobre źródło białek i złożonych węglowodanów, które tak jak kasza sycą na długo. Nie bójcie się dodać suszonych ziół, które podnoszą smak, dodają wartości odżywczej i są tanie. Świeże zioła, które śmiało możecie uprawiać w doniczce na kuchennym parapecie, to dodatkowa porcja smaku i zdrowia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula, posiekana
- 2-4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 kawałek selera bulwiastego (kawałek wielkości pudełka od zapałek), pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 8 szklanek bulionu warzywnego
- 1 średni ziemniak
- 1 szklanka białej fasoli z puszki, przepłukanej i odcedzonej
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1 łyżeczka cząbru suszonego
- 100 ml jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek, marchew i seler, smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać kaszę, bulion i przyprawy: majeranek, cząber, pieprz. Zagotować, a następnie gotować około 15 minut, aż kasza się rozklei.
- Dodać pokrojonego ziemniaka i fasolę, gotować, aż ziemniak będzie miękki.
- Zdjąć z ognia, dodać jogurt naturalny i posiekaną zieleninę.
- Podawać z chlebem z masłem.