Krupnik na rosole - z kaszą jęczmienną i zieleniną. To idealna zupa na pierwsze chłody
2022-09-07

łatwy
25 min
4
Mój krupnik na rosole jest zawiesisty i gęsty, taki najbardziej lubimy. Dlatego dodaje do niego sporo kaszy i czasami rozgniatam w nim ugotowane już ziemniaki. Dla mnie obowiązkowo z porządna porcja siekanej natki, reszta rodziny zazwyczaj wybiera koperek. To świetna zupa na pierwsze jesienne chłody, kiedy rozpieszczeni jeszcze niedawnymi upałami odczuwamy zimno bardziej niż kiedykolwiek.
SKŁADNIKI
- 2-3 litry rosołu
- 1-1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 3-4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rosół wlewam do garnka dodaję kaszę, gotuję ok 10 minut.
- Obieram ziemniaki i, jeśli nie mam z rosołu, marchewkę. Kroję w kosteczkę.
- Dodaję do zupy, przykrywam i gotuję aż kasza i warzywa będą miękkie.
- Zupę podaje gorąca, obficie obsypana zieleniną.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz