Krupnik na rosole - z kaszą jęczmienną i zieleniną. To idealna zupa na pierwsze chłody

Krupnik na rosole
Autor: Shutterstock Krupnik na rosole to pyszna, rozgrzewająca zupa.
łatwy
25 min
4

Mój krupnik na rosole jest zawiesisty i gęsty, taki najbardziej lubimy. Dlatego dodaje do niego sporo kaszy i czasami rozgniatam w nim ugotowane już ziemniaki. Dla mnie obowiązkowo z porządna porcja siekanej natki, reszta rodziny zazwyczaj wybiera koperek. To świetna zupa na pierwsze jesienne chłody, kiedy rozpieszczeni jeszcze niedawnymi upałami odczuwamy zimno bardziej niż kiedykolwiek. 

SKŁADNIKI

  • 2-3 litry rosołu
  • 1-1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki lub koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rosół wlewam do garnka dodaję kaszę, gotuję ok 10 minut.
  • Obieram ziemniaki i, jeśli nie mam z rosołu, marchewkę. Kroję w kosteczkę.
  • Dodaję do zupy, przykrywam i gotuję aż kasza i warzywa będą miękkie.
  • Zupę podaje gorąca, obficie obsypana zieleniną.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz

Galeria: 15 sprawdzonych propozycji na zupy na rosole

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej