Kremowa zupa ziemniaczana na białej kiełbasie. Niedrogi i sycący posiłek
2022-11-10

łatwy
40 min
4
Niby zwykła kartoflanka, a ma coś w sobie. Tym czymś, co sprawia, że ta zupa smakuje rewelacyjnie, są znakomicie skomponowana dodatki i przyprawy. Niesamowity ładunek smakowy i aromatyczny wznosi ją na wyżyny.
SKŁADNIKI
- 500-600 g surowej białej kiełbasy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 1 duża marchewka, pokrojona w plasterki lub strata na tarce
- 2 łodygi selera, psoiekane
- 3 ząbki czsonku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrego sosu (np. chili lub chipotle)
- 5 szklanek bulionu drobiowego
- 1 opakowanie śmietany 30%
- 6 niedużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle w sporym garnku.
- Smaż kiełbasę ok 10-12 minut, a następnie wyjmij z garnka, pozostawiając w nim tłuszcz.
- Na pozostawiony tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę, selera i marchewkę, smaż 3-4 minuty, po czym dodaj czosnek.
- Smaż jeszcze przez minutę, po czym dodaj mąkę i smaż kolejne 2 minuty.
- Wlej nieco bulionu i dokładnie wymieszaj, zdrapując resztki "smaków" z dna garnka.
- Wlej resztę bulionu, a następnie zahartowaną gorącym bulionem śmietanę oraz sosy.
- Przypraw, doprowadź do wrzenia, po czym zminimalizuj ogień i gotuj 10-15 minut.
- Dodaj ziemniaki i gotuj w zupie aż będą miękkie. Na koniec dodaj kiełbasę. Wierzch warto oprószyć grubo mielonym pieprzem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?