Kremowa zupa ziemniaczana na białej kiełbasie. Niedrogi i sycący posiłek

Zupa ziemniaczana na białej kiełbasie
Autor: Shutteratock Zupa ziemniaczana na białej kiełbasie swój ciekawy smak zawdzięcza przyprawom.
łatwy
40 min
4

Niby zwykła kartoflanka, a ma coś w sobie. Tym czymś, co sprawia, że ta zupa smakuje rewelacyjnie, są znakomicie skomponowana dodatki i przyprawy. Niesamowity ładunek smakowy i aromatyczny wznosi ją na wyżyny. 

SKŁADNIKI

  • 500-600 g surowej białej kiełbasy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 duża marchewka, pokrojona w plasterki lub strata na tarce
  • 2 łodygi selera, psoiekane
  • 3 ząbki czsonku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu (np. chili lub chipotle)
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • 1 opakowanie śmietany 30%
  • 6 niedużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle w sporym garnku.
  • Smaż kiełbasę ok 10-12 minut, a następnie wyjmij z garnka, pozostawiając w nim tłuszcz.
  • Na pozostawiony tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę, selera i marchewkę, smaż 3-4 minuty, po czym dodaj czosnek.
  • Smaż jeszcze przez minutę, po czym dodaj mąkę i smaż kolejne 2 minuty.
  • Wlej nieco bulionu i dokładnie wymieszaj, zdrapując resztki "smaków" z dna garnka.
  • Wlej resztę bulionu, a następnie zahartowaną gorącym bulionem śmietanę oraz sosy.
  • Przypraw, doprowadź do wrzenia, po czym zminimalizuj ogień i gotuj 10-15 minut.
  • Dodaj ziemniaki i gotuj w zupie aż będą miękkie. Na koniec dodaj kiełbasę. Wierzch warto oprószyć grubo mielonym pieprzem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej