Kremowa zupa z ziemniakami i szynką. Przyjemnie sycący posiłek, idealny do ogrzewania
2023-01-17
łatwy
40 min
8
Zupa z ziemniakami i szynką to świetne rozwiązanie na zabiegane dni. Można ugotować duży gar takiej sycącej i pożywnej zupy mieć do odgrzewana na 2-3 dni. Jej przygotowanie nie jest trudne, potrzebne składniki są tanie i łatwodostępne, a efekt rewelacyjny.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchewka, obrana i pokrojona
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)
- 3 łodygi selera naciowego, umyte i posiekane
- 6 ząbków czosnku, zgniecione
- szczypta płatków chili
- 2 łyżki mąki
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 5 szklanek bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- po 0,5 łyżeczki suszonego oregano i tymianku
- sól i pieprz
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- 1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 1,5 szklanki pokrojonej w kosteczkę szynki
- natka lub szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę i masło rozpuść na średnim ogniu w sporym garnku, najlepiej z gruby dnem.
- Wrzuć cebule, marchewkę i selera i duś, aż cebula będzie mięciutka i szklista.
- Dodaj czosnek i płatki chili, a po chwili oprósz mąką i duś jeszcze minutę mieszając.
- Dodaj ziemniaki, bulion i przyprawy, przykryj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum, gotuj 20 minut mieszając od czasu do czasu.
- Zblenduj ok 1/4 zimniaków, by zagęścić nieco zupę, następnie dodaj mleko skondensowane oraz szynkę i zagotuj.
- Zdejmij z ognia, dodaj ser i zieleninę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?