Kremowa zupa z ziemniakami i szynką. Przyjemnie sycący posiłek, idealny do ogrzewania

Zupa z ziemniakami i szynką
Autor: Shutterstock Zupa z ziemniakami i szynką to świetne danie do odgrzewania.
łatwy
40 min
8

Zupa z ziemniakami i szynką to świetne rozwiązanie na zabiegane dni. Można ugotować duży gar takiej sycącej i pożywnej zupy mieć do odgrzewana na 2-3 dni. Jej przygotowanie nie jest trudne, potrzebne składniki są tanie i łatwodostępne, a efekt rewelacyjny.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)
  • 3 łodygi selera naciowego, umyte i posiekane
  • 6 ząbków czosnku, zgniecione
  • szczypta płatków chili
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • po 0,5 łyżeczki suszonego oregano i tymianku
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • 1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1,5 szklanki pokrojonej w kosteczkę szynki
  • natka lub szczypiorek do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę i masło rozpuść na średnim ogniu w sporym garnku, najlepiej z gruby dnem.
  • Wrzuć cebule, marchewkę i selera i duś, aż cebula będzie mięciutka i szklista.
  • Dodaj czosnek i płatki chili, a po chwili oprósz mąką i duś jeszcze minutę mieszając.
  • Dodaj ziemniaki, bulion i przyprawy, przykryj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum, gotuj 20 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Zblenduj ok 1/4 zimniaków, by zagęścić nieco zupę, następnie dodaj mleko skondensowane oraz szynkę i zagotuj.
  • Zdejmij z ognia, dodaj ser i zieleninę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej