Kremowa zupa oliwkowo-migdałowa - śródziemnomorski smak
2021-03-30
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa oliwkowo-migdałowa to propozycja dla miłośników oliwek. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Zwolennicy kuchni śródziemnomorskiej powinni ją polubić.
SKŁADNIKI
- wywar drobiowo-warzywny
- zielone oliwki nadziewane migdałami
- serek mascarpone
- śmietana kremówka
- oliwa
- kolendra
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować wywar drobiowo-warzywny.
- Dodać do niego drobno pokrojone oliwki.
- Wlać oliwę i całość gotować przez mniej więcej 10 minut.
- Po tym czasie zmiksować zagotowany wywar.
- Następnie do zupy dodać około 6 łyżek serka mascarpone, wlać śmietanę kremówkę - maksymalnie 4 duże łyżki - i całość ponownie zmiksować.
- Według uznania i smaku doprawić zupę pieprzem i solą.
- Najlepiej zupę podawać posypaną zieleniną - my wybieramy drobno posiekaną kolendrę, ale może być to także natka pietruszki, rzeżucha lub kiełki rzodkiewki.