Kremowa zupa oliwkowo-migdałowa - śródziemnomorski smak

Kremowa zupa oliwkowo-migdałowa - śródziemnomorski smak
Autor: ThinkStockPhotos Kremowa zupa oliwkowo-migdałowa - śródziemnomorski smak
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa oliwkowo-migdałowa to propozycja dla miłośników oliwek. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Zwolennicy kuchni śródziemnomorskiej powinni ją polubić.

SKŁADNIKI

  • wywar drobiowo-warzywny
  • zielone oliwki nadziewane migdałami
  • serek mascarpone
  • śmietana kremówka
  • oliwa
  • kolendra
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wywar drobiowo-warzywny.
  • Dodać do niego drobno pokrojone oliwki.
  • Wlać oliwę i całość gotować przez mniej więcej 10 minut.
  • Po tym czasie zmiksować zagotowany wywar.
  • Następnie do zupy dodać około 6 łyżek serka mascarpone, wlać śmietanę kremówkę  - maksymalnie 4 duże łyżki - i całość ponownie zmiksować.
  • Według uznania i smaku doprawić zupę pieprzem i solą.
  • Najlepiej zupę podawać posypaną zieleniną - my wybieramy drobno posiekaną kolendrę, ale może być to także natka pietruszki, rzeżucha lub kiełki rzodkiewki.                                                                                   
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej