Krem z porów według przepisu Ewy Wachowicz

2021-03-29
MAG
krem_z_porow
Autor: photos.com Zupa krem z porów doskonale smakuje z dodatkiem smażonej cebulki
łatwy
30 min
4

Gęsty krem z porów według przepisu Ewy Wachowicz doskonale smakuje jako zupa, ale może być też wyśmienitym sosem do ziemniaków. Wypróbuj go w jednej i drugiej wersji. Oto przepis na aromatyczny krem z porów Ewy Wachowicz, posypany smażoną cebulką i szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

  • 30 dag porów
  • Bulion warzywny
  • 1 szklanka mleka
  • Sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • Kilka ziemniaków
  • 1 cebula dymka
  • Łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku białą część porów myjemy i kroimy w drobne półplasterki, zalewamy bulionem i gotujemy 40 minut.
  • Następnie miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, wlewamy szklankę mleka i podgrzewamy nie dopuszczając, by zawrzało.
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Cebulkę siekamy, białą część smażymy na maśle.
  • Ziemniaki wykładamy na talerz, zalewamy kremem, posypujemy smażoną cebulką i szczypiorkiem i gotowe.
MAG