Krem z porów według przepisu Ewy Wachowicz
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gęsty krem z porów według przepisu Ewy Wachowicz doskonale smakuje jako zupa, ale może być też wyśmienitym sosem do ziemniaków. Wypróbuj go w jednej i drugiej wersji. Oto przepis na aromatyczny krem z porów Ewy Wachowicz, posypany smażoną cebulką i szczypiorkiem.
SKŁADNIKI
- 30 dag porów
- Bulion warzywny
- 1 szklanka mleka
- Sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
- Kilka ziemniaków
- 1 cebula dymka
- Łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku białą część porów myjemy i kroimy w drobne półplasterki, zalewamy bulionem i gotujemy 40 minut.
- Następnie miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, wlewamy szklankę mleka i podgrzewamy nie dopuszczając, by zawrzało.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
- Cebulkę siekamy, białą część smażymy na maśle.
- Ziemniaki wykładamy na talerz, zalewamy kremem, posypujemy smażoną cebulką i szczypiorkiem i gotowe.