Krem z pieczonej papryki - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Krem z pieczonej papryki ma charakterystyczny, lekko dymny aromat. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 190 kcal.
SKŁADNIKI
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 czerwonego pomidora
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- liście świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
- Z papryki wydrążyć gniazdo z ziarnami, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić ulubionymi przyprawami i skropić łyżką oliwy.
- Piec paprykę w 200 st około 40 min - do uzyskania czarnej skóry (po 20 min paprykę należy obrócić).
- Gdy papryka wystygnie ściągnąć z niej skórę.
- Wrzucić do garnka paprykę, pomidora i posiekany czosnek.
- Zalać warzywa gorącym bulionem i gotować około 10 min.
- Całość zmiksować na gładki krem.