Krem z pieczonej papryki - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa z pieczonej papryki
Autor: Shutterstock Krem z pieczonej papryki świetnie smakuje z odrobiną kwaśnej śmietany.
łatwy
30 min
4

Krem z pieczonej papryki  ma charakterystyczny, lekko dymny aromat. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 190 kcal.

SKŁADNIKI

  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 czerwonego pomidora
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • liście świeżej bazylii


PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
  • Z papryki wydrążyć gniazdo z ziarnami, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić ulubionymi przyprawami i skropić łyżką oliwy.
  • Piec paprykę w 200 st około 40 min - do uzyskania czarnej skóry (po 20 min paprykę należy obrócić).
  • Gdy papryka wystygnie ściągnąć z niej skórę.
  • Wrzucić do garnka paprykę, pomidora i posiekany czosnek.
  • Zalać warzywa gorącym bulionem i gotować około 10 min.
  • Całość zmiksować na gładki krem.