Krem z kalarepki, marchewki z musem awokado i wędzonym łososiem: przepis Agaty Wojdy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa z młodych warzyw to idealne danie na wiosenny i letni lunch. Warto wykorzystać młodą kalarepkę - pyszną i zdrową. Gdy jeszcze połączymy ją z niekonwencjonalnymi dodatkami - stworzymy danie niebanalne! Takie jak zupa z przepisu agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy programu kulinarnego Smaki Agaty!
SKŁADNIKI
- 2 średnie kalarepki
- 2 młode marchewka
- bulionu warzywny ugotowany na młodej włoszczyźnie
- 1 topiony śmietanowy serek typu Hochland
- sól, cukier
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- 1 czubata łyżka masła
- gałka muszkatołowa do smaku
- Mus z awokado
- 1 dojrzałe awokado najlepiej Hass
- wasabi do smaku
- 1/2 cytryny
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- Dodatki do serwowania: 1 opakowanie paluszków krabowych, marynowany imbir do sushi, marynowana rzepa daikon.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i pokrojone w cienkie plasterki kalarepki i marchewkę podduszamy na maśle przez 5 minut. Zalewamy ciepłym bulionem, pilnując, aby tylko przykrywał warzywa, odrobinę solimy i słodzimy, gotujemy do całkowitej miękkości.
- Miksujemy dodając gałkę, sok z cytryny, doprawiając solą. Na koniec dokładamy ser, a gdy zupa jest już gładka, kremowa i nie wymaga już blendowania – skórkę otartą z cytryny.
- Przygotowujemy mus z awokado: w wysokim naczyniu miksujemy awokado, doprawiając je wasabi, sokiem z ½ cytryny i solą. Możemy dodać 2 łyżki oleju rzepakowego.
- Do misce nakładamy gałkę musu, dolewamy zupę, posypujemy np. chrupiącymi kawałkami zamarynowanej japońskiej rzepy, wędzonym łososiem lub paluszkami krabowymi z marynowanym imbirem do sushi.