Krem z białych warzyw z lazurem - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Krem z białych warzyw z lazurem to idealna zupa dla miłośników intensywnych smaków. Ser nadaje jej wyjątkowego aromatu, a warzywa dostarczają witamin i minerałów. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 100 g kalafiora (kilka różyczek)
- 1/3 selera korzeniowego
- 1/2 cebuli
- 60g rzepy
- 30 g sera pleśniowego lazur
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokroić na mniejsze kawałki.
- W garnku rozpuścić masło, zeszklić pokrojone warzywa.
- Wszystko zalać bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 15 min.
- Całość zmiksować na gładki krem. Zupę doprawić do smaku.
- Podawać z pokruszonym lazurem