Krem z białych warzyw z lazurem - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Krem z białych warzyw z lazurem
Autor: Shutterstock Krem z białych warzyw z lazurem 250 kcal kusi intensywnym smakiem niebieskiego sera.
łatwy
30 min
4

Krem z białych warzyw z lazurem to idealna zupa dla miłośników intensywnych smaków. Ser nadaje jej wyjątkowego aromatu, a warzywa dostarczają witamin i minerałów. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

SKŁADNIKI

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 100 g kalafiora (kilka różyczek)
  • 1/3 selera korzeniowego
  • 1/2 cebuli
  • 60g rzepy
  • 30 g sera pleśniowego lazur

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokroić na mniejsze kawałki.
  • W garnku rozpuścić masło, zeszklić pokrojone warzywa.
  • Wszystko zalać bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu  15 min.
  • Całość zmiksować na gładki krem. Zupę doprawić do smaku.
  • Podawać z pokruszonym lazurem