Kaszubska zupa brzadowa. Regionalny specjał, który warto wypróbować
2023-01-24
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa brzadowa to kaszubski specjał, przygotowywany na Wigilię. Postna zupa z suszonych owoców, czasem urozmaicona dodatkiem grzybów, zazwyczaj zabielana i podawana z kluseczkami lub ziemniakami, była często głównym daniem wigilijnym. Warto wypróbować przepis na zupę brzadową, nie tylko z okazji świąt, ale tak po prostu. Suszone owoce to skarbnica smaków, witamin i mikroelementów, a zupa z nich dodatkowo korzystnie wpływa na pracę jelit.
SKŁADNIKI
- 50 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych śliwek bez pestek (najlepiej wędzonych)
- 50 g suszonych wiśni
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych grzybów
- 1 łyżka śmietany
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby moczyć 3 godziny (lub całą noc) w 500 ml wody.
- Owoce włożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody, dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotować na małym ogniu przez 40 minut.
- Po tym czasie wyjąć jabłka i gruszki oraz duże kawałki grzybów i pokroić na mniejsze kawałki (śliwki, morele i wiśnie można pozostawić w całości).
- Zupę zaprawić śmietanką i dodać szczyptę soli, dla przełamania słodkiego smaku. Wrzucić do niej pokrojone owoce i grzyby, ponownie zagotować.
- Podawać z makaronem lub ziemniaczanymi kluskami
Czy warto jeść grzyby?