Kaszubska zupa brzadowa. Regionalny specjał, który warto wypróbować

Kaszubska zupa brzadowa. Regionalny specjał, który warto wypróbować
Autor: Shutterstock Zupa z suszonych owoców gościła na kaszubskich stołach w Wigilię
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa brzadowa to kaszubski specjał, przygotowywany na Wigilię. Postna zupa z suszonych owoców, czasem urozmaicona dodatkiem grzybów, zazwyczaj zabielana i podawana z kluseczkami lub ziemniakami, była często głównym daniem wigilijnym. Warto wypróbować przepis na zupę brzadową, nie tylko z okazji świąt, ale tak po prostu. Suszone owoce to skarbnica smaków, witamin i mikroelementów, a zupa z nich dodatkowo korzystnie wpływa na pracę jelit.

SKŁADNIKI

  • 50 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych gruszek
  • 100 g suszonych śliwek bez pestek (najlepiej wędzonych)
  • 50 g suszonych wiśni
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 łyżka śmietany
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby moczyć 3 godziny (lub całą noc) w 500 ml wody.
  • Owoce włożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody, dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotować na małym ogniu przez 40 minut.
  • Po tym czasie wyjąć jabłka i gruszki oraz duże kawałki grzybów i pokroić na mniejsze kawałki (śliwki,  morele i wiśnie można pozostawić w całości).
  • Zupę zaprawić śmietanką i dodać szczyptę soli, dla przełamania słodkiego smaku. Wrzucić do niej pokrojone owoce i grzyby, ponownie zagotować.
  • Podawać z makaronem lub ziemniaczanymi kluskami
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej