Kaszubska zupa brzadowa. Regionalny specjał, który warto wypróbować

Kaszubska zupa brzadowa. Regionalny specjał, który warto wypróbować
Autor: Shutterstock Zupa z suszonych owoców gościła na kaszubskich stołach w Wigilię
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa brzadowa to kaszubski przysmak, tradycyjnie przygotowywany na Wigilię. Jest to postna zupa z suszonych owoców, czasami wzbogacana grzybami, zazwyczaj zabielana i serwowana z kluseczkami lub ziemniakami. Warto spróbować przepisu na zupę brzadową również na co dzień. Suszone owoce są bogactwem smaków, witamin i mikroelementów, a zupa z nich ma dodatkowo korzystny wpływ na pracę jelit.

Zalety jedzenia suszonych owoców

Suszone owoce mają wiele zalet dla zdrowia, w tym:

  • Bogactwo błonnika: wspomagają trawienie i poprawiają perystaltykę jelit, co zapobiega zaparciom.
  • Duża zawartość witamin i minerałów: suszone owoce są źródłem witamin (np. A, C, E, K) oraz minerałów (np. potas, magnez, żelazo).
  • Źródło antyoksydantów: pomagają zwalczać wolne rodniki, co może opóźniać procesy starzenia i chronić przed chorobami przewlekłymi.
  • Energia i sytość: ze względu na wysoką zawartość naturalnych cukrów, suszone owoce dostarczają szybko energii i mogą pomóc zaspokoić głód.
  • Zdrowe serce: regularne spożywanie suszonych owoców, takich jak rodzynki, może wspierać zdrowie serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
  • Wsparcie dla kości: suszone owoce, jak figi i morele, zawierają wapń i magnez, które są ważne dla zdrowia kości.
  • Łatwość przechowywania i dostępność: suszone owoce mają dłuższy okres przydatności do spożycia i są łatwe do przechowywania, co sprawia, że są wygodną i zdrową przekąską.
  • Wszechstronność w kuchni: mogą być dodawane do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych, wzbogacając smak i wartości odżywcze posiłków.

 

SKŁADNIKI

  • 50 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych gruszek
  • 100 g suszonych śliwek bez pestek (najlepiej wędzonych)
  • 50 g suszonych wiśni
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 łyżka śmietany
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby moczyć 3 godziny (lub całą noc) w 500 ml wody.
  • Owoce włożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody, dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotować na małym ogniu przez 40 minut.
  • Po tym czasie wyjąć jabłka i gruszki oraz duże kawałki grzybów i pokroić na mniejsze kawałki (śliwki,  morele i wiśnie można pozostawić w całości).
  • Zupę zaprawić śmietanką i dodać szczyptę soli, dla przełamania słodkiego smaku. Wrzucić do niej pokrojone owoce i grzyby, ponownie zagotować.
  • Podawać z makaronem lub ziemniaczanymi kluskami
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej