Kartoflanka z rukolą - wegańska wersja najlepszej zupy na ukojenie nerwów
2023-09-12

łatwy
30 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana, to prawdziwy klasyk w naszym kraju. Ziemniaki doskonale łączą się z różnymi składnikami. Czasem bardzo zaskakującymi. Wyobraźcie sobie radość z odkrywania nowych połączeń smakowych! Koniecznie sprobujcie kartoflanki z rukolą! Jej smak Cię zachwyci. Jest wyrazista, lekko pikantna i cudownie kojąca. A do tego w 100% wegańska!
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 100 g liści rukoli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
- wegańska feta, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je na małe kawałki. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Rukolę posiekaj.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i krótko podsmażyć czosnek.
- Następnie wlej bulion warzywny i dodaj ziemniaki. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut.
- Krótko przed końcem gotowania dodaj rukolę i gotuj jeszcze przez kilka minut. Wmieszaj również płatki drożdżowe.
- Garnek zdejmij z ognia i zblenduj na gładki krem. Dopraw zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Jeśli chcesz, dodaj na wierzch trochę pokrojonej w kostkę wegańskiej fety.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Zobacz GALERIĘ krok po kroku jak zrobić: Ziemniaczana zupa krem z grzankami