Kartoflanka z rukolą - wegańska wersja najlepszej zupy na ukojenie nerwów

Kartoflanka z rukolą - wegańska wersja najlepszej zupy na ukojenie nerwów
Autor: Shutterstock.com Kartoflanka z rukolą - wegańska wersja najlepszej zupy na ukojenie nerwów
łatwy
30 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana, to prawdziwy klasyk w naszym kraju. Ziemniaki doskonale łączą się z różnymi składnikami. Czasem bardzo zaskakującymi. Wyobraźcie sobie radość z odkrywania nowych połączeń smakowych! Koniecznie sprobujcie kartoflanki z rukolą! Jej smak Cię zachwyci. Jest wyrazista, lekko pikantna i cudownie kojąca. A do tego w 100% wegańska! 

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g liści rukoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
  • wegańska feta, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je na małe kawałki. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Rukolę posiekaj.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i krótko podsmażyć czosnek.
  • Następnie wlej bulion warzywny i dodaj ziemniaki. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut.
  • Krótko przed końcem gotowania dodaj rukolę i gotuj jeszcze przez kilka minut. Wmieszaj również płatki drożdżowe.
  • Garnek zdejmij z ognia i zblenduj na gładki krem. Dopraw zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Jeśli chcesz, dodaj na wierzch trochę pokrojonej w kostkę wegańskiej fety.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz GALERIĘ krok po kroku jak zrobić: Ziemniaczana zupa krem z grzankami

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej