Kapuśniak z pulpecikami: z młodej kapusty, ale konkretny
2022-05-30
łatwy
35 min
4
Kapuśniak z pulpecikami, ugotowany z młodej kapusty, jest delikatny, bo przygotowany z młodych warzyw. Jednak dodatek pulpecików i zabielenie śmietaną sprawiają, że może stanowić jednodaniowy obiad.
SKŁADNIKI
- 500 gramów mięsa mielonego, najlepiej drobiowego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- niezbyt duża główka młodej kapusty
- 1 cebula
- pęczek młodej włoszczyzny
- liść laurowy i ziele angielskie do smaku
- 4-5 ziemniaków
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- pęczek świeżego koperku
- sól, pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, masę mięsną dokładnie wyrobić rękoma. Odstawić ją na 15 minut.
- Zwilżonymi dłońmi formować małe pulpeciki, przesmażyć je na oleju, przynajmniej raz obracając, zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- W garnku rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut, dodać pokrojoną włoszczyznę i kapustę, obsmażyć. Warzywa zalać wodą, doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować pod przykryciem przez 10 minut.
- Dodać pokrojone ziemniaki i pulpeciki, gotować kolejne 10 minut.
- Śmietankę zahartować i wlać do zupy, cały czas mieszając. Zabieloną zupę krótko zagotować. Można też dodawać śmietankę bezpośrednio do zupy już nalanej na talerz - co ja wolę, bo w moim domu nie wszyscy jedzą zupy zaprawiane śmietaną.
- Przed podaniem posypać zupę posiekanym koperkiem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?