Kapuśniak z kapusty włoskiej - z boczniakami i papryką

2021-03-31
Kapuśniak z kapusty włoskiej - z boczniakami i papryką
Autor: Shutterstock Kapuśniak w nowej wersji - z kapusty włoskiej z dodatkiem grzybów i papryki. Zupę można wzbogacić o mięso gotowane w wywarze
łatwy
30 min
4

Kapuśniak to jedna z zup, która może być przyrządzana na 100 sposobów. Można go ugotować z kapusty białej, kiszonej a także włoskiej. Polecamy przepis na kapuśniak z włoskiej kapusty z dodatkiem grzybów i papryki!

SKŁADNIKI

  • 1,5 litra wywaru - mięsno-warzywnego lub warzywnego
  • 50 dag włoskiej kapusty
  • 25 dag boczniaków
  • 2 papryki
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, tymianek do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyścić pokroić w kostkę usuwając głąb i grube nerwy.
  • Zalać wrzącym wywarem, ugotować
  • Grzyby  i paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na tłuszczu.
  • Wrzucić do kapusty, dodać przyprawy i gotować do miękkości.
  • Dodać śmietanę (ewentualnie z mąką), krótko zagotować.
  • Podawać posypany natką pietruszki lub koperkiem