Kantoński kapuśniak z pekinki z ryżem - pomysł na kapuścianą ryżankę na niedzielnym rosole
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kapuśniak z pekinki z ryżem to smaczna i treściwa zupa, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Zupa zawiera minimum składników i można ją ugotować na niedzielnym rosole, więc jest przy okazji tania.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg kapusty pekińskiej
- 3 szklanki rosołu drobiowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę posiekać i dokładnie wypłukać, odcedzić, zalać w garnku bulionem i gotować 15 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie dodać masło i mleka, przyprawić solą i pieprzem oraz 'jarzynką", zagotować.
- Mąkę rozprowadzić zimną wodą, mieszając wlać do zupy, gotować jeszcze kilka minut.
- Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.