Kalafiorowa z serem - gotowa w pół godziny!
2021-10-31
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Kalafiorową z serem przygotujecie dosłownie w pół godziny. Dzięki dodatkowi sera smak zupy ma zdecydowany charakter, a dekoracje z pieczonych różyczek kalafiora nie tylko pięknie się prezentują, ale także podkręcają smak zupy.
SKŁADNIKI
- 15 g masła
- 1 posiekana cebula
- 1 kalafior o wadze ok. kilograma
- 600 ml mleka
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- łyżka musztardy
- 100 g startego sera cheddar (lub innego ostrego)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior podzielić na różyczki, 1/4 z nich podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC na lekko złoty kolor.
- Masło roztopić w dużym garnku, dodać do niego cebulę i smażyć ją mieszając, do zeszklenia.
- Pozostałego kalafiora wrzucić do garnka z mlekiem, wywarem i liściem laurowym, dodać cebulę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do miękkości kalafiora.
- Wyjąć liść laurowy, zupę zblendować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać musztardę, ponownie zagotować.
- Zdjąć z ognia, dodać utarty żółty ser i wymieszać. Zupę rozlać do miseczek, udekorować pieczonym kalafiorem, podawać z grzankami.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?