Kalafiorowa z serem - gotowa w pół godziny!

Kalafiorowa z serem - gotowa w pół godziny!
Autor: Shutterstock Zupę podawać z podpieczonymi różyczkami kalafiora i grzankami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kalafiorową z serem przygotujecie dosłownie w pół godziny. Dzięki dodatkowi sera smak zupy ma zdecydowany charakter, a dekoracje z pieczonych różyczek kalafiora nie tylko pięknie się prezentują, ale także podkręcają smak zupy.

SKŁADNIKI

  • 15 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1 kalafior o wadze ok. kilograma
  • 600 ml mleka
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • łyżka musztardy
  • 100 g startego sera cheddar (lub innego ostrego)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior podzielić na różyczki, 1/4 z nich podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC na lekko złoty kolor.
  • Masło roztopić w dużym garnku, dodać do niego cebulę i smażyć ją mieszając, do zeszklenia.
  • Pozostałego kalafiora wrzucić do garnka z mlekiem, wywarem i liściem laurowym, dodać cebulę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do miękkości kalafiora.
  • Wyjąć liść laurowy, zupę zblendować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać musztardę, ponownie zagotować.
  • Zdjąć z ognia, dodać utarty żółty ser i wymieszać. Zupę rozlać do miseczek, udekorować pieczonym kalafiorem, podawać z grzankami.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej