Jarzynowa z kurczakiem i ziemniakami: oszczędna zupa domowa

2021-03-29
Zupa jarzynowa z kurczakiem i ziemniakami
Autor: Shutterstock, Shutterstock Zupa jarzynowa z ziemniakami i mięsem kurczaka podana z natką pietruszki
łatwy
45 min
4

Zupa jarzynowa z kurczakiem i ziemniakami to sycąca i tania zupa domowa. Mięsna wkładka dodaje wartości odżywczej. Esencjonalny wywar na kościach to skarbnica mikroelementów takich jak wapń, fosfor, żelazo i selen. Warzywa uregulują pracę Waszych jelit, a cukry zawarte w ziemniaku dodadzą energii Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na odżywczą zupę z kurczakiem i ziemniakami!

Wartość odżywcza bulionu na kościach

Poprosiliśmy pediatrę, lek. Jana Stawskiego o wyjaśnienie, dlaczego warto gotować bulion na kościach. Oto co nam powiedział:

„Bulion na kościach zawiera całe bogactwo aminokwasów, cegiełek z których zbudowane są wszystkie tkanki i narządy naszego ciała. Aminokwasy biorą udział w procesach budowy (u dzieci i młodzieży), odbudowy (u dorosłych) i regeneracji. Dostarczenie ich w czystej postaci, bez potrzeby trawienia pozwala je natychmiast spożytkować na budowę i naprawę.

Aminokwasy mogą poprawić nastrój, zwiększają naszą energię, wpływają na koncentrację, reguluję równowagę hormonalną.

Długie gotowanie na niewielkim ogniu wywaru z kości i mięsa uwalnia – składniki mineralne – potas, fosfor, magnez. Najwyższe stężenie tych niezwykle potrzebnych minerałów otrzymamy z powolnego gotowania rybich głów, kręgosłupów i ogonów.

Natomiast długie i intensywne gotowanie kości, na nieco większym ogniu, uwalnia wapń i żelazo.

Buliony zawierają w dużych ilościach witaminy odporne na obróbkę cieplną, z grupy B rozpuszczalne w wodzie, a także rozpuszczalne w tłuszczach: A, E oraz beta-karoten.

Dodatek świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, koperek, szczypiorek, uzupełni wartość bulionu o witaminę C”.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 korpus kurczaka z szyjką, czyli porcja rosołowa
  • 1 nóżka kurczaka, około 200 g
  • 1 por, średnich rozmiarów lub 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka wraz z nacią
  • 3 ziemniaki
  • 1,5 l, czyli 6 szklanek wody
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i dodać drobno pokrojonego pora lub cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  • Wlać wodę, dodać korpus kurczaka oraz udko i zagotować. Następnie gotować do miękkości na wolnym ogniu. Wyjąć mięso, obrać z kości, pokroić w paseczki, odłożyć.
  • Do gorącego wywaru z kurczaka dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę razem z nacią oraz ziemniaki. Gotować około 15 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie.
  • Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone mięso. 
  • Rozlać do misek i udekorować posiekaną natką pietruszki.