Jarzynowa z kurczakiem i ziemniakami: oszczędna zupa domowa

Zupa jarzynowa z kurczakiem i ziemniakami to sycąca i tania zupa domowa. Mięsna wkładka dodaje wartości odżywczej. Esencjonalny wywar na kościach to skarbnica mikroelementów takich jak wapń, fosfor, żelazo i selen. Warzywa uregulują pracę Waszych jelit, a cukry zawarte w ziemniaku dodadzą energii Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na odżywczą zupę z kurczakiem i ziemniakami!
Wartość odżywcza bulionu na kościach
Poprosiliśmy pediatrę, lek. Jana Stawskiego o wyjaśnienie, dlaczego warto gotować bulion na kościach. Oto co nam powiedział:
„Bulion na kościach zawiera całe bogactwo aminokwasów, cegiełek z których zbudowane są wszystkie tkanki i narządy naszego ciała. Aminokwasy biorą udział w procesach budowy (u dzieci i młodzieży), odbudowy (u dorosłych) i regeneracji. Dostarczenie ich w czystej postaci, bez potrzeby trawienia pozwala je natychmiast spożytkować na budowę i naprawę.
Aminokwasy mogą poprawić nastrój, zwiększają naszą energię, wpływają na koncentrację, reguluję równowagę hormonalną.
Długie gotowanie na niewielkim ogniu wywaru z kości i mięsa uwalnia – składniki mineralne – potas, fosfor, magnez. Najwyższe stężenie tych niezwykle potrzebnych minerałów otrzymamy z powolnego gotowania rybich głów, kręgosłupów i ogonów.
Natomiast długie i intensywne gotowanie kości, na nieco większym ogniu, uwalnia wapń i żelazo.
Buliony zawierają w dużych ilościach witaminy odporne na obróbkę cieplną, z grupy B rozpuszczalne w wodzie, a także rozpuszczalne w tłuszczach: A, E oraz beta-karoten.
Dodatek świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, koperek, szczypiorek, uzupełni wartość bulionu o witaminę C”.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 korpus kurczaka z szyjką, czyli porcja rosołowa
- 1 nóżka kurczaka, około 200 g
- 1 por, średnich rozmiarów lub 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 marchew
- 1 pietruszka wraz z nacią
- 3 ziemniaki
- 1,5 l, czyli 6 szklanek wody
- sól i pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i dodać drobno pokrojonego pora lub cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Wlać wodę, dodać korpus kurczaka oraz udko i zagotować. Następnie gotować do miękkości na wolnym ogniu. Wyjąć mięso, obrać z kości, pokroić w paseczki, odłożyć.
- Do gorącego wywaru z kurczaka dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę razem z nacią oraz ziemniaki. Gotować około 15 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie.
- Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone mięso.
- Rozlać do misek i udekorować posiekaną natką pietruszki.