Japońska zupa z makaronem gryczanym w 15 minut: na przeziębienie i poprawę humoru
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Japońska zupa z makaronem gryczanym jest pyszna. Jej przygotowanie zajmie zaledwie 15 minut. To doskonałe remedium na przeziębienie. Czosnek, imbir i zielona cebulka w trudny czas infekcji wirusowej pocieszą twoją duszę i zatoki. Makaron gryczany soba syci i wspiera układ odpornościowy w walce z patogenami. W Japonii taką zupę lekarz przepisuje przeziębionym na receptę!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 2 cebule obrane i posiekane
- 6 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
- 1 łyżka świeżego imbiru, startego
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 100 g soba - japońskiego makaronu gryczanego lub innego makaronu z gryki
- 3 łyżki posiekanej dymki lub szczypioru lubelskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło.
- Dodać posiekane cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać starty imbir i smażyć jeszcze 1 minutę.
- Wlać bulion. Przyprawić sosem sojowym i czarnym pieprzem. Zagotować.
- Do gotującego się bulionu dodać makaron soba lub inny makaron gryczany. Gotować tyle minut, ile przewiduje instrukcja na opakowaniu.
- Przed podaniem do każdej porcji zupy dodać posiekany szczypior.