Indyjska zupa ziemniaczana - aromatyczna i pyszna

Indyjska zupa ziemniaczana - aromatyczna i pyszna
Autor: Shutterstock Indyjska zupa ziemniaczana zyskuje jeszcze na smaku, gdy zamiast zwykłych ziemniaków, użyjemy batatów.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W tej zupie pierwsze skrzypce grają przyprawy. Bez nich byłaby zwykłą kartoflanką, a dzięki znakomicie skomponowanej mieszance aromatycznych ziół i dodatków może być królową stołu.

SKŁADNIKI

  • 4-5 mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 2-3 łyżki groszku konserwowego
  • 1/2 opakowania przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól i pieprz
  • świeża kolendra do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu. Wrzucić ziemniaki, cebulę i czosnek, dodać przyprawy i smażyć razem 5 minut.
  • Podsmażone warzywa zalać bulionem, dodać posiekane chili, zagotować i zmniejszyć ogień.
  • Zupę przykryć i gotować ok 20 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
  • Dodać groszek i przecier pomidorowy i podgrzewać na małym ogniu jeszcze około 5 minut.
  • Zupę podprawić zahartowanym jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Podawać gorącą, posypana świeżą kolendrą. Świetnie smakuje z ciepłymi grzankami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej