Indyjska zupa ziemniaczana - aromatyczna i pyszna
2022-05-10
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W tej zupie pierwsze skrzypce grają przyprawy. Bez nich byłaby zwykłą kartoflanką, a dzięki znakomicie skomponowanej mieszance aromatycznych ziół i dodatków może być królową stołu.
SKŁADNIKI
- 4-5 mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1 papryczka chili, drobno posiekana
- 2-3 łyżki groszku konserwowego
- 1/2 opakowania przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól i pieprz
- świeża kolendra do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu. Wrzucić ziemniaki, cebulę i czosnek, dodać przyprawy i smażyć razem 5 minut.
- Podsmażone warzywa zalać bulionem, dodać posiekane chili, zagotować i zmniejszyć ogień.
- Zupę przykryć i gotować ok 20 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
- Dodać groszek i przecier pomidorowy i podgrzewać na małym ogniu jeszcze około 5 minut.
- Zupę podprawić zahartowanym jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Podawać gorącą, posypana świeżą kolendrą. Świetnie smakuje z ciepłymi grzankami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?