Indyjska zupa Mulligatawny. Łatwa, aromatyczna i rozgrzewająca

indyjska zupa Mulligatawny
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Aromatyczna indyjska zupa Mulligatawny to danie, które podbije niejedno podniebienie. Jest kremowa, lekko pikantna i świetnie pasuje do jesiennego i zimowego menu. Dzięki dodatkowi domowej pasty curry ma bogaty smak. Dowiedz się, jak zrobić tę pyszną i pełną ciekawych składników potrawę.

Co to jest zupa Mulligatawny?

Potrawa powstała w południowych Indiach w czasach rządów Brytyjczyków. Niegdyś przyrządzano ją z papryki i właśnie od tego składnika pochodzi jej nazwa. To dwa słowa w języku tamilskim. Mulliga to papryka, a tawny oznacza wodę. Brytyjscy żołnierze stacjonujący w Indiach zaczynali dzień właśnie od tego dania. Z czasem zaczęli prosić o dodatek innych składników jak mięso czy warzywa.

Dziś zupa Mulligatawny składa się z soczewicy, marchewek, jabłek, cebuli i selera naciowego. To zupa na bazie wywaru warzywnego z dodatkiem mleka kokosowego.  W tym przepisie dodaje się również ugotowaną pierś kurczaka, co sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej sycąca. 

Jak zrobić zupę Mulligatawny?

Chociaż lista składników może wydać się długa, a przygotowanie czasochłonne, to ugotowanie gęstej indyjskiej zupy jest łatwe. Najpierw należy zrobić domową pastę curry. Następnie pokrojone warzywa smaży się wraz pastą curry. Później wlewa się bulion i mleko kokosowe. Zupę gotuje się około 30 minut.

Przepis na zupę Mulligatawny

  • Indyjska zupa jest prosta do zrobienia.
  • Czas przygotowania wynosi około 45 minut. Można go skrócić, używając gotowej pasty curry.
  • Najlepsze będą jabłka odmiany Granny Smith. Mają lekko cierpki i niezbyt słodki smak.
  • Jeżeli smak zupy będzie za ostry, można go złagodzić, dodając więcej mleka kokosowego lub jogurt.
  • Pierś kurczaka można zastąpić indykiem lub wieprzowiną.

SKŁADNIKI

  • 300 g ugotowanej piersi kurczaka
  • 4 szklanki wywaru warzywnego
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 6 średnich marchewek
  • 2 jabłka
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 cm świeżego imbiru
  • 6 łyżek soczewicy
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól
  • do podania: orzeszki ziemne, nerkowce, świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę namoczyć w wodzie.
  • Czosnek, obrany imbir, kurkumę, kminek, kolendrę, chili i ziarna pieprzu zmielić na pastę curry.
  • Marchewki i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i seler naciowy pokroić w drobną kostkę. Ugotowanego kurczaka porwać na kawałki.
  • W garnku roztopić klarowane masło. Dodać liść laurowy i cebulę. Smażyć, aż cebula zacznie się szklić. Dodać pastę curry, wymieszać i smażyć minutę na średnim ogniu.
  • Dodać marchewki, seler, jabłka i odcedzoną soczewicę. Wlać wywar warzywny, doprawić solą i zagotować.
  • Wlać mleko kokosowe i sok z cytryny. Wymieszać i gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut.
  • Pod koniec gotowania doprawić przyprawą garam masala. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać.
  • Zupę podawać udekorowaną orzeszkami ziemnymi, nerkowcami i świeżą kolendrą.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej