Grzybowa z dzikim ryżem - zdrowa zupa o pysznym smaku

Grzybowa z dzikim ryżem - zdrowa zupa o pysznym smaku
Autor: Shutterstock Grzybowa z dzikim ryżem to łatwa do przygotowania, aromatyczna i zdrowa zupa
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Grzybowa z dzikim ryżem to łatwa do  przygotowania zupa z dodatkiem warzyw i grzybów - leśnych lub pieczarek. Smakowita i aromatyczna i trochę inna, niż tradycyjne zupy z grzybów. Polecamy.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka dzikiego ryżu
  • 250 g grzybów - leśnych lub pieczarek
  • 1 średnia biała cebula, posiekana
  • 3 średnie marchewki, posiekane
  • 3 łodygi selera, posiekane
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki masła
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj dziki ryż zgodnie z przepisem na odwrocie opakowania. Odcedź i odstaw na bok.
  • Podgrzej duży garnek na średnim ogniu. Po podgrzaniu dodaj masło, cebulę, marchew i seler. Smaż przez 5 minut lub do momentu, gdy cebula będzie zeszklona.
  • Dodaj mąkę do garnka i wymieszaj. Powoli dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, bazylię, oregano, tymianek, proszek czosnkowy i wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie gotuj przez 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj ryż, grzyby i mleko do garnka. Gotuj przez dodatkowe 10 minut na małym ogniu lub do momentu, gdy grzyby będą w pełni ugotowane.
Czy warto jeść grzyby?

Zobacz nasze inne przepisy na zupy grzybowe

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej