Grzybowa z dzikim ryżem - zdrowa zupa o pysznym smaku
2022-10-03
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Grzybowa z dzikim ryżem to łatwa do przygotowania zupa z dodatkiem warzyw i grzybów - leśnych lub pieczarek. Smakowita i aromatyczna i trochę inna, niż tradycyjne zupy z grzybów. Polecamy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka dzikiego ryżu
- 250 g grzybów - leśnych lub pieczarek
- 1 średnia biała cebula, posiekana
- 3 średnie marchewki, posiekane
- 3 łodygi selera, posiekane
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki masła
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj dziki ryż zgodnie z przepisem na odwrocie opakowania. Odcedź i odstaw na bok.
- Podgrzej duży garnek na średnim ogniu. Po podgrzaniu dodaj masło, cebulę, marchew i seler. Smaż przez 5 minut lub do momentu, gdy cebula będzie zeszklona.
- Dodaj mąkę do garnka i wymieszaj. Powoli dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, bazylię, oregano, tymianek, proszek czosnkowy i wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie gotuj przez 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj ryż, grzyby i mleko do garnka. Gotuj przez dodatkowe 10 minut na małym ogniu lub do momentu, gdy grzyby będą w pełni ugotowane.
Czy warto jeść grzyby?
Zobacz nasze inne przepisy na zupy grzybowe