Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Grzybowa borowikowa - zupa krem z najsmaczniejszych polskich grzybów suszonych może z powodzeniem zagościć na wigilijnym stole. Ta świąteczna potrawa zyska na aromacie, jeśli dodamy do niej suszony tymianek a orzechy dodadzą jej chrupkości.
SKŁADNIKI
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 obrana i opalona nad ogniem cebula
- 15 g suszonych prawdziwków
- 3 ziemniaki
- cebula
- 2 gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany do zup
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka uprażonych orzechów (włoskich lub ziemnych lub orzeszków pinii)
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć i obrać. Ugotować z nich bulion.
- Opłukane grzyby zalać szklanką wody i moczyć przez noc. Następnego dnia grzyby odcedzić (płyn z moczenia grzybów zachować), pokroić na kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Rozgrzać masło na patelni, dodać grzyby i cebulę, smażyć, aż cebula zmięknie (5 minut).
- Grzyby z cebulą przełożyć do garnka, zalać bulionem i płynem z moczenia grzybów, wsypać rozmaryn. Gotować na małym ogniu około 1 i 1/2 godz.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Dodać je do zupy 20 minut przed końcem gotowania. Gdy będą miękkie, zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę i wymieszać.
- Podawać posypaną orzechami i żółtym serem.