Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami

2021-03-29
Zupa borowikowa z tymiankiem, serem i orzechami
Autor: thinkstockphotos.com Zupa borowikowa z tymiankiem
łatwy
70 min
4

Grzybowa borowikowa - zupa krem z najsmaczniejszych polskich grzybów suszonych może z powodzeniem zagościć na wigilijnym stole. Ta świąteczna potrawa zyska na aromacie, jeśli dodamy do niej suszony tymianek a orzechy dodadzą jej chrupkości.

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 obrana i opalona nad ogniem cebula
  • 15 g suszonych prawdziwków
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 2 gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany do zup
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka uprażonych orzechów (włoskich lub ziemnych lub orzeszków pinii)
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć i obrać. Ugotować z nich  bulion.
  • Opłukane grzyby zalać szklanką wody i moczyć przez noc. Następnego dnia grzyby odcedzić (płyn z moczenia grzybów zachować), pokroić na kawałki.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • Rozgrzać masło na patelni, dodać grzyby i cebulę, smażyć, aż cebula zmięknie (5 minut).
  • Grzyby z cebulą przełożyć do garnka, zalać bulionem i płynem z moczenia grzybów, wsypać rozmaryn. Gotować na małym ogniu około 1 i 1/2 godz.
  • Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Dodać je do zupy 20 minut przed końcem gotowania. Gdy będą miękkie, zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę i wymieszać.
  • Podawać posypaną orzechami i żółtym serem.