Grecka zupa cytrynowa z klopsikami

Grecka zupa cytrynowa z klopsikami
Autor: Shutterstock.com Garnek z grecką zupą cytrynową z klopsikami wieprzowymi
łatwy
45 min
4

Zupa cytrynowa z klopsikami to słynna grecka giouvarlakia. Ta pyszna esencjonalna zupa jest pełna smaku. Obfita, wzbogacona o klopsiki wieprzowe, zaspokoi największy głód. Polecam gorąco! 

Kuchnia grecka słynie z obfitych dań. Ta smakowita zupa z klopsikami w niczym nie ustępuje tej reputacji, ale łączy w sobie pożywne składniki z cudownie świeżą nutą cytryny!

SKŁADNIKI

  • Na klopsiki wieprzowe:
  • 500 g mięsa mielonego, wołowiny
  • 30 g ryżu długoziarnistego
  • 60 g posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 jajko, rozmiar M
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ marchewki, startej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 szczypta mielonych ziaren kolendry
  • sól i pieprz
  • Na zupę cytrynową:
  • 750 ml rosołu drobiowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • sok z 2 cytryn

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotuj klopsiki. Aby to zrobić, włóż wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiaj rękami, aż uzyskasz gładką mieszankę. Po wyrobieniu przykryj i schłódź przez około 15 minut i odstaw. Ten krok jest ważny, w przeciwnym razie klopsiki mogą się rozpaść podczas gotowania. Dopiero potem uformuj je w małe kulki.
  • W dużym rondlu zagotuj około 750 ml wody. Następnie zmniejsz ogień i ostrożnie dodaj klopsiki. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 25 minut. Klopsiki należy zalać wodą, więc w razie potrzeby dodaj coś. Podczas gotowania mięsnych kulek woda nie musi intensywnie wrzeć.
  • W międzyczasie przygotuj zaprawę do zupy. Aby to zrobić, ubij jajka w misce i zamieszaj. Dodaj sok z cytryny i ponownie energicznie wymieszaj. Dodaj chochlę gorącego wywaru z gotowania klopsików, cały czas mieszając, aby jajka nie zważyły się. Dodaj kolejną chochlę i ponownie zamieszaj.
  • Teraz dodaj jajeczno-cytrynowa zaprawę do zupy z klopsikami i ponownie podgrzewaj przez około 3 minuty na średnim ogniu.
  • Rozlej zupę na talerze i podawaj na ciepło posypaną natką pietruszki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej