Grecka zupa cytrynowa z klopsikami
2021-09-12
łatwy
45 min
4
Zupa cytrynowa z klopsikami to słynna grecka giouvarlakia. Ta pyszna esencjonalna zupa jest pełna smaku. Obfita, wzbogacona o klopsiki wieprzowe, zaspokoi największy głód. Polecam gorąco!
Kuchnia grecka słynie z obfitych dań. Ta smakowita zupa z klopsikami w niczym nie ustępuje tej reputacji, ale łączy w sobie pożywne składniki z cudownie świeżą nutą cytryny!
SKŁADNIKI
- Na klopsiki wieprzowe:
- 500 g mięsa mielonego, wołowiny
- 30 g ryżu długoziarnistego
- 60 g posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula, posiekana
- 1 jajko, rozmiar M
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ marchewki, startej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 szczypta mielonych ziaren kolendry
- sól i pieprz
- Na zupę cytrynową:
- 750 ml rosołu drobiowego
- 2 jajka (rozmiar M)
- sok z 2 cytryn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotuj klopsiki. Aby to zrobić, włóż wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiaj rękami, aż uzyskasz gładką mieszankę. Po wyrobieniu przykryj i schłódź przez około 15 minut i odstaw. Ten krok jest ważny, w przeciwnym razie klopsiki mogą się rozpaść podczas gotowania. Dopiero potem uformuj je w małe kulki.
- W dużym rondlu zagotuj około 750 ml wody. Następnie zmniejsz ogień i ostrożnie dodaj klopsiki. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 25 minut. Klopsiki należy zalać wodą, więc w razie potrzeby dodaj coś. Podczas gotowania mięsnych kulek woda nie musi intensywnie wrzeć.
- W międzyczasie przygotuj zaprawę do zupy. Aby to zrobić, ubij jajka w misce i zamieszaj. Dodaj sok z cytryny i ponownie energicznie wymieszaj. Dodaj chochlę gorącego wywaru z gotowania klopsików, cały czas mieszając, aby jajka nie zważyły się. Dodaj kolejną chochlę i ponownie zamieszaj.
- Teraz dodaj jajeczno-cytrynowa zaprawę do zupy z klopsikami i ponownie podgrzewaj przez około 3 minuty na średnim ogniu.
- Rozlej zupę na talerze i podawaj na ciepło posypaną natką pietruszki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne