Gęsta i sycąca niemiecka zupa - Pichelsteiner
      2022-01-30
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    „Pichelsteiner” – zwany także Gulaszem Bismarcka - to bogata, gęsta zupa gotowana z trzema różnymi rodzajami mięsa. Gdy kanclerz Bismarck odpoczywał w bawarskim kurorcie Bad Kissingen codziennie zajadał się tą pyszną zupą. Gęsty i satysfakcjonujący Pichelsteiner należy do złotej kolekcji 100 najsłynniejszych przepisów świata. Na jego cześć w niemieckim mieście Regene od 130 lat obchodzone jest święto. Czy można się oprzeć temu przepisowi? Oczywiście, że nie!
SKŁADNIKI
- 150 g mostku wołowego
 - 250 g karkówki wieprzowej
 - 200 g filetu z piersi kurczaka
 - 1 por
 - 2 marchewka
 - 200 g selera
 - 2 pietruszki
 - 600 g ziemniaków
 - 300 g kapusty włoskiej
 - 2 cebule
 - 1 łyżki oleju rzepakowego,
 - 1 łyżeczka kminku
 - sól i pieprz do smaku
 - 1 l bulionu warzywnego
 - 1 pęczek pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zamiast trzech gatunków mięsa, możesz użyć dwóch lub jednego. Mięso pokrój w 1 cm kostkę. 
Pora pokrój na krążki. Marchewki, selera i pietruszki pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę
Obrane ziemniaki pokrój w plastry. Odetnij pojedyncze liście z kapusty. Usuń grubą łodygę z liści. Pokrój liście na mniejsze kwadraty lub paski o szerokości 1 cm. - W garnku z grubym (podwójnym) dnem rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, czyli do chwili, gdy cebula będzie przezroczysta.
 - Następnie dodaj porcjami mięso. Nigdy wszystko na raz, bo zamiast się smażyć, zacznie się gotować.
 - Gdy porcja mięsa się zrumieni, wyjmij ją i odstaw na bok. I dalej kontynuuj smażenie pozostałego mięsa. 
W garnku ułóż warstwami mięso, następnie warstwę wymieszanych warzyw (poza ziemniakami), znowu mięso, warzywa, ponownie mięso i na sam koniec dodaj ziemniaki. Każdą warstę dopraw kminkiem, solą i pieprzem.
Wlej tyle bulionu warzywnego, aby po prostu przykryć składniki. Gotuj przez 50 minut na średnim ogniu i nie mieszaj. - Następnie wlej gulasz do podgrzanej wazy do zupy i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z pszennymi bułkami.
 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?