Gęsta i sycąca niemiecka zupa - Pichelsteiner

Gesta i syta niemiecka zupa - Pichelsteiner
Autor: Shutterstock.com Gesta i syta niemiecka zupa z trzech gatunków mięsa - Pichelsteiner
łatwy
45 min
4

Pichelsteiner” – zwany także Gulaszem Bismarcka - to bogata, gęsta zupa gotowana z trzema różnymi rodzajami mięsa. Gdy kanclerz Bismarck odpoczywał w bawarskim kurorcie Bad Kissingen codziennie zajadał się tą pyszną zupą. Gęsty i satysfakcjonujący Pichelsteiner należy do złotej kolekcji 100 najsłynniejszych przepisów świata. Na jego cześć w niemieckim mieście Regene od 130 lat obchodzone jest święto. Czy można się oprzeć temu przepisowi? Oczywiście, że nie!

SKŁADNIKI

  • 150 g mostku wołowego
  • 250 g karkówki wieprzowej 
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 por
  • 2 marchewka
  • 200 g selera
  • 2 pietruszki
  • 600 g ziemniaków
  • 300 g kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • 1 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zamiast trzech gatunków mięsa, możesz użyć dwóch lub jednego. Mięso pokrój w 1 cm kostkę. 
     
    Pora pokrój na krążki. Marchewki, selera i pietruszki pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę
     
    Obrane ziemniaki pokrój w plastry. Odetnij pojedyncze liście z kapusty. Usuń grubą łodygę z liści. Pokrój liście na mniejsze kwadraty lub paski o szerokości 1 cm.
  • W garnku z grubym (podwójnym) dnem rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, czyli do chwili, gdy cebula będzie przezroczysta. 
  • Następnie dodaj porcjami mięso. Nigdy wszystko na raz, bo zamiast się smażyć, zacznie się gotować. 
  • Gdy porcja mięsa się zrumieni, wyjmij ją i odstaw na bok. I dalej kontynuuj smażenie pozostałego mięsa.
     
    W garnku ułóż warstwami mięso, następnie warstwę wymieszanych warzyw (poza ziemniakami), znowu mięso, warzywa, ponownie mięso i na sam koniec dodaj ziemniaki. Każdą warstę dopraw kminkiem, solą i pieprzem.
     
    Wlej tyle bulionu warzywnego, aby po prostu przykryć składniki. Gotuj przez 50 minut na średnim ogniu i nie mieszaj. 
  • Następnie wlej gulasz do podgrzanej wazy do zupy i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z pszennymi bułkami. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Krupnik - najlepsze przepisy na domową zupę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej