Fińska zupa jarzynowa z krewetkami lub rakami - sprawdzony przepis

2021-03-29
Delfina
Fińska zupa jarzynowa z krewetkami lub rakami - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Fińska zupa jarzynowa podawana jest z dodatkiem krewetek, raków lub łososia
łatwy
45 min
4

Fińska zupa jarzynowa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zupie charakterystycznego smaku dodają owoce morza jakimi są krewetki albo raki - gdy chcemy uzyskać mniej morski smak. Warto przygotować tę zupę na jakąś uroczystą okazję.

SKŁADNIKI

  • kalafior,
  • 125 g marchewki,
  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 5 rzodkiewek,
  • cukier,
  • sól, pieprz,
  • 3 ziemniaki,
  • 125 g szpinaku,
  • masło,
  • mąka,
  • filiżanka mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 filiżanka śmietany,
  • 200 g gotowanych krewetek lub ogonów raków,
  • koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jarzyny dokładnie umyć i obrać. Kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, rzodkiewki na pół.
  • 2 litry wody zagotować z 2 łyżeczkami soli i łyżką cukru. Włożyć warzywa, ale bez szpinaku, przykryć i gotować ok. 8 minut. Gdy będą miękkie dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze około 5 minut.
  • Wywar przecedzić. Stopić 3 łyżki masła, dodać 3 łyżki mąki, rozprowadzić mlekiem i całość wlać do wywaru.
  • Żółtka, śmietanę dodać do zupy w następnej kolejności. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krewetki lub raki włożyć do zupy razem z wyjętymi wcześniej warzywami. Wszystko podgrzać, ale nie gotować!
  • Do podania posypać świeżym koperkiem i skropić kilkoma kroplami cytryny. Zupa pysznie smakuje ze świeżym, razowym chlebem.
Delfina