Fińska zupa jarzynowa z krewetkami lub rakami - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Fińska zupa jarzynowa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zupie charakterystycznego smaku dodają owoce morza jakimi są krewetki albo raki - gdy chcemy uzyskać mniej morski smak. Warto przygotować tę zupę na jakąś uroczystą okazję.
SKŁADNIKI
- kalafior,
- 125 g marchewki,
- 200 g fasolki szparagowej,
- 5 rzodkiewek,
- cukier,
- sól, pieprz,
- 3 ziemniaki,
- 125 g szpinaku,
- masło,
- mąka,
- filiżanka mleka,
- 2 żółtka,
- 1/2 filiżanka śmietany,
- 200 g gotowanych krewetek lub ogonów raków,
- koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jarzyny dokładnie umyć i obrać. Kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, rzodkiewki na pół.
- 2 litry wody zagotować z 2 łyżeczkami soli i łyżką cukru. Włożyć warzywa, ale bez szpinaku, przykryć i gotować ok. 8 minut. Gdy będą miękkie dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze około 5 minut.
- Wywar przecedzić. Stopić 3 łyżki masła, dodać 3 łyżki mąki, rozprowadzić mlekiem i całość wlać do wywaru.
- Żółtka, śmietanę dodać do zupy w następnej kolejności. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Krewetki lub raki włożyć do zupy razem z wyjętymi wcześniej warzywami. Wszystko podgrzać, ale nie gotować!
- Do podania posypać świeżym koperkiem i skropić kilkoma kroplami cytryny. Zupa pysznie smakuje ze świeżym, razowym chlebem.