Finezyjna zupa z rzodkiewek - urozmaicenie codziennego menu
2022-05-01
łatwy
45 min
4
Zupa z rzodkiewek to ciekawa propozycja w wiosennym menu. Do jej przygotowania wykorzystujemy całe rośliny, dzięki czemu nic się nie marnuje. Aby nadać zupie bardziej wykwintnego charakteru można dodać do niej pokrojony w niedużą kostkę ser pleśniowy.
SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu
- 2 pęczki rzodkiewek wraz z nacią
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki kwaśniej śmietany
- sól i pieprz
- 1 pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w bulionie.
- Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki, listki posiekać drobno.
- Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć na nim rzodkiewki wraz z liśćmi.
- Uduszone rzodkiewki dodać do zupy i gotować całość do miękkości ziemniaków.
- Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem zagotować. Podawać posypaną obficie koperkiem.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?