Finezyjna zupa z rzodkiewek - urozmaicenie codziennego menu

Zupa rzodkiewkowa
Autor: Shutterstock Zupa rzodkiewkowa to świetna propozycja do wiosennego menu.
łatwy
45 min
4

Zupa z rzodkiewek to ciekawa propozycja w wiosennym menu. Do jej przygotowania wykorzystujemy całe rośliny, dzięki czemu nic się nie marnuje. Aby nadać zupie bardziej wykwintnego charakteru można dodać do niej pokrojony w niedużą kostkę ser pleśniowy.

SKŁADNIKI

  • 1 litr bulionu
  • 2 pęczki rzodkiewek wraz z nacią
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w bulionie.
  • Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki, listki posiekać drobno.
  • Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć na nim rzodkiewki wraz z liśćmi.
  • Uduszone rzodkiewki dodać do zupy i gotować całość do miękkości ziemniaków.
  • Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka.
  • Zupę przyprawić solą i pieprzem zagotować. Podawać posypaną obficie koperkiem.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej