Fantastyczna zupa krem z orzechów włoskich - tego jeszcze nie próbowaliście!

Fantastyczna zupa krem z orzechów włoskich - tego jeszcze nie próbowaliście!
Autor: Shutterstock Zupę krem z orzechów włoskich warto przygotować w chłodnych miesiącach roku i cieszyć się jej smakiem
łatwy
20 min
4

Zupa krem z orzechów włoskich jest  oryginalna, pyszna i zdrowa - jak wszystkie dania z orzechami (no może poza słodyczami). To także pomysł na oryginalne danie, którym zaskoczycie wszystkich. Gdy macie orzechy - nie bójcie się z nimi eksperymentować

SKŁADNIKI

  • 300 g wołowiny z kością
  • włoszczyzna
  • 400 g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 żółtka
  • szklanka śmietanki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z wołowiny i włoszczyzny z przyprawami ugotować rosół. Przecedzić go.
  • Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni, uważając by ich nie zrumienić, zemleć lub drobno posiekać (można też wsypać je do zamykanej torebki foliowej i rozkruszyć drobno wałkując kilkakrotnie torebkę z zawartością).
  • Orzechy wymieszać ze śmietanką i żółtkami, zahartować a następnie wlać do rosołu i zagotować na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie łyżeczką soku z cytryny.
  • Podawać z grzankami lub słonymi ciasteczkami.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej