Fantastyczna zupa krem z orzechów włoskich - tego jeszcze nie próbowaliście!
2021-11-02
łatwy
20 min
4
Zupa krem z orzechów włoskich jest oryginalna, pyszna i zdrowa - jak wszystkie dania z orzechami (no może poza słodyczami). To także pomysł na oryginalne danie, którym zaskoczycie wszystkich. Gdy macie orzechy - nie bójcie się z nimi eksperymentować
SKŁADNIKI
- 300 g wołowiny z kością
- włoszczyzna
- 400 g łuskanych orzechów włoskich
- 3 żółtka
- szklanka śmietanki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z wołowiny i włoszczyzny z przyprawami ugotować rosół. Przecedzić go.
- Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni, uważając by ich nie zrumienić, zemleć lub drobno posiekać (można też wsypać je do zamykanej torebki foliowej i rozkruszyć drobno wałkując kilkakrotnie torebkę z zawartością).
- Orzechy wymieszać ze śmietanką i żółtkami, zahartować a następnie wlać do rosołu i zagotować na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie łyżeczką soku z cytryny.
- Podawać z grzankami lub słonymi ciasteczkami.
Dlaczego warto jeść orzechy?